Recension: Undsättningen

Undsättningen, av Caroline Grimwalker

Undsättningen är andra delen i Grimwalkers Trickster-serie. En uppföljare jag verkligen sett fram emot!

Om boken:

“Trickster-teamet är återigen samlade inför ett nytt uppdrag. En känd youtuber inom konspirationssfären har grävt i något som hon påstår är organiserad människohandel där ungdomar och barn försvinner från familjehem, flyktingförläggningar och till och med sluten ungdomsvård, något som slår an en sträng hos Isabella King och hennes struliga förflutna.

Youtubern hävdar att en och samma liga ligger bakom dessa försvinnanden, som inte bara sker i Sverige utan även runt om i Europa. I det sista klippet som hon Iägger upp innan hon försvinner spårlöst säger hon till sina följare att hon har en ledtråd som hon ska följa upp – resten är höljt i dunkel …”

 

Leining äger

Gunilla Leining står för inläsning. Hon är lika självklar för Carolines böcker som Malmsjö är för Leffes, om ni frågar mig.

 

Rafflande intrig

Första boken, Rekryteringen, gav oss en tät och välskriven bakgrundshistoria, samt att Ina/Isabella fick sparka naziströv – och sånt blir aldrig tråkigt. Det var en kort och gott fantastisk bok som gjorde sitt för att öka förväntningarna på denna andra del.

Så, hur förvaltar Grimwalker del två och mina högt ställda förväntningar? Med bravur, naturligtvis.

Undsättningen är precis lika vass och spännande som första boken – om inte mer. Mycket av fokus i ettan låg på bakgrund och att utveckla karaktären Isabella King, vilket sköttes fenomenalt, men den riktiga spänningen tog vid först senare. Här slängs vi istället rätt in i hetluften. Många kära återseenden samt en del nya ansikten som förgyller. Intrigen är spännande, mörk och obehaglig – inte minst med tanke på att vi mycket väl fattar att liknande skit förekommer i verkligheten och i större utsträckning än man vill tänka sig. Grimwalker bygger upp det hela på ett realistiskt sätt vilket gör det än mer obehagligt.

Samtidigt tar naturligtvis inte mörkret över, för är det något båda makarna Grimwalker bemästrar så är det underhållningsvärde. Det blir vassa, roliga meningsutbyten, färgstarka och härliga karaktärer – och en hel del våldsamheter.

Ina Farkas är en suverän huvudkaraktär, Trickster-upplägget ett litet genidrag som skulle kunna hålla för ett antal böcker – och en jävligt ball tv-serie. Att Caroline sen skriver så pass rafflande och vasst att boken rusar mot sitt slut snabbare än jag önskar är väl i sig ett förbaskat bra betyg? Nu är det ju tyvärr så att jag får vänta i nästan ett år innan del tre släpps, men däremellan har vi ju början till en buffé av Grimwalker-berättelser att ta del av, så man lär inte gå svältfödd! Eller som Caroline själv hade sagt: #viärbruset

 

Undsättningen är stor underhållning. 5 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *