Recension: Brinnande kåk

Brinnande kåk, av Rouzbeh Masarrat Agah

En ny bekantskap, så trevligt! Den här har jag varit nyfiken på ett tag och äntligen har den släppts som ljudbok!

Om boken

“Sam är kickad från fotbollslaget, det som var tänkt som hans biljett från Husby, förorten där han inte passar in. I brist på annat hänger han med den gängkriminella Karim, något han kommer att få ångra djupt.

Jonas råkar korsa Sams väg en utekväll, och utsätts för misshandel av Sams sällskap Karim varefter han postar ett olämpligt “rasistiskt” inlägg på Facebook. I skolan på PK-fästet Södermalm känner han sig alltmer utpekad och isolerad på grund av inlägget. I depressionen letar han sig in i mörkret på Flashback där han knyter nya bekantskaper med människor som han motvilligt förstår är nazister.

Zakaryia flyr vistelselandet Iran för att ta sig till Sverige, men tappar bort sin lillebror Hussien någonstans på vägen. Han lovar att aldrig mer synda om Hussien hittas levande. På asylboendet måste han snart konfrontera den krigsskadade Alireza vars beteende blir alltmer labil efter att han misshandlats av ett gäng nazister på plattan.”

 

Kamiyasu

Kristofer Kamiyasu står för inläsning och han står rätt högt på min lista över favoriter. Träffsäker ton och en behaglig stämma, han gör detta riktigt bra!

 

Aktuella ämnen

Brinnande kåk tar upp ett antal aktuella och intressanta ämnen. Det handlar om rasism, kulturkrockar och fördomar och jag tycker att Rouzbeh hanterar dessa ämnen mycket bra. Vi får flera intressanta perspektiv att följa. Det är tight och välskrivet och förbaskat intressant rakt igenom trots att det är en ganska långsam berättelse – vilket absolut inte gör något med så pass välskriven dialog och intressanta vändningar. Alla karaktärer känns verklige och trovärdiga och de är – människor – vilket innebär att alla kommer med sitt bagage och ingen är uttalat vare sig god eller ond. De leds alla in på tråkiga banor i livet och egentligen är det ganska svårt att sympatisera med någon av dem eftersom alla begår sina beskärda delar misstag – något som faktiskt gör det hela ännu mer intressant. Drivet i storyn är mycket bra och det ligger liksom och pyr en liten eld hela tiden som man vet förr eller senare ska ta sig och urarta och – typ – bränna ned en kåk, som titeln och omslaget antyder. Mycket bra och ett extra plus för snygg dialog (som läses in suveränt).

 

Brinnande kåk landar på 4 av 5 pannkakor.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *