Recension: Det dåliga samvetet

Det dåliga samvetet, av Pernilla Ericson

Fjärde boken i serien om Erla-gruppen är äntligen här!

Om boken

“En kvinna hittas död i sin bostad i centrala Stockholm. Hon var en framgångsrik och omtyckt entreprenör, som plötsligt och oväntat tycks ha begått självmord. Edith, Rickard, Liv och Aminah – Erlagruppen – återförenas för att utreda fallet. När de börjar skrapa på den glamourösa ytan visar det sig att kvinnan levt ett helt annat liv i kulisserna. Och kort därpå hittas ännu en känd företagare död, även han med mörka hemligheter. Vad har fått personerna att begå självmord? Har de utpressats? Tvingats att ta sina liv? Jakten på sanningen leder utredningsteamet in på farliga vägar – och skakar om gruppen i grunden.”

 

Kauppi

Lo Kauppi är en av många väldigt duktiga inläsare. Hon har en timing, tonfall och inlevelse som passar den här boken perfekt.

 

Fjärde gången för våra hjältar

Min käre poddkollega Peter Carlén liknade Erla-gruppen vid ett gäng superhjältar och jag kan inte annat än instämma. De besitter såklart inga övernaturliga superkrafter, men det de har använder de för att göra gott, ofta med livet som insats. Jag gillar serien om Lilly Hed, men böckerna om Erla-gruppen är snäppet tätare. Alla som ingår i gruppen är välmejslade, intressanta karaktärer. Liv Kaspi är en suverän huvudkaraktär och jag gillar hur Ericson här även kryddar till med ett litet triangeldrama som tar precis den plats det behöver – och tillför något till berättelsen, framförallt.

Intrigen i den fjärde delen är väl genomtänkt och fascinerande. Jag tänker inte avslöja mer än det som framgår i baksidestexten men vi bjuds på en jakt på en typ av förövare som är ganska vanlig på film men kanske inte fullt lika vanlig i bokserier jag lyssnar på. Det är trevligt och oväntat även om det såklart inte uppfinner hjulet på nytt.

Det är välskrivet som alltid när Ericson är i farten och spänningen är på topp så gott som från början till slut. Kanske är den här fjärde delen rent av lite tätare och nervig än tidigare, men det var ett tag sedan jag fick hänga med hela Erla-gruppen. Hur som helst är det ett kärt återseende och jag skulle oerhört gärna vilja följa med dem på ytterligare äventyr om Ericson finner inspiration och en intrig värd att berätta. Nog om det. Det dåliga samvetet är en av Pernilla Ericsons hittills bästa böcker och visar åter prov på hennes styrkor som författare.

 

Det dåliga samvetet landar på 4,5 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *