Recension: Flykt

Flykt, av Emmy Walt

En lovande debut som jag läst väldigt mycket om, intressant!

Om boken

“Journalisten Mila är i Frankrike för att skriva ett reportage om flyktingkrisen. Plötsligt lamslås Europa av flera samordnade terrorattentat. Milas tolvåriga dotter Sophia blir ett av terrorns offer och när Mila får kontakt med pappa Marcus ligger Sophia i koma. Det går snart upp för Mila att alla flyg är inställda. Europa stängs, gräns för gräns, samtidigt som Marcus vakar på sjukhuset hemma i Sverige.

Mila, som nyligen har återhämtat sig efter en utmattning blir alltmer desperat av oro för sin dotter. Men hon inser också att hon har mycket att vinna på att rapportera från ett Europa i brand.”

 

Kauppi läser

Lo Kauppi står för inläsning. Vi behöver inte orda mycket mer om det – Hon gör ett suveränt jobb som vanligt!

 

Debut med krut

Det här är en bok som figurerat flitigt i mina sociala medier och jag har även läst en hel del positivt, så det är klart med stora förhoppningar jag ger mig in i Walts debut. Lägg till att jag är oerhört svag för intriger som innefattar terrordåd – Det kan kanske tyckas vara ett välanvänt tema och har varit så länge men mitt intresse har inte svalnat. Och görs det bra så spelar det som vi alla vet ingen roll om man uppfunnit hjulet eller ej.

Och det står snart klart att Emmy Walt är en mycket skicklig författare. Det är välskrivet och det är spännande ända från start. De olika karaktärerna vi får möta är välmejslade och intressanta. Tempot är högt så gott som rakt igenom men man gör inte avkall på djup. Walt tar upp många aktuella och viktiga ämnen på ett tänkvärt och snyggt sätt – Och hon gör det utan att man känner sig skriven på näsan eller påprackad åsikter. Det är vida känt att vi författare emellanåt kan färga våra manus lite väl mycket med egna åsikter, politiska eller religiösa övertygelser et cetera, men Walt sköter detta på ett mycket snyggt sätt.

Jag ser fram emot att få lära känna Mila bättre i kommande böcker. Hon är en intressant och stark karaktär som kommer att blivit riktigt trevlig att följa.

Avslutningsvis: Vilken jäkla debut, Emmy! Ta åt dig av alla superlativ folk skriver om Flykt. Den förtjänar alla vitsord och uppmärksamhet.

 

Flykt är en finfin debut. 4,5 av 5 pannkakor.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *