Recension: Ur askan

Ur askan, av Lina Areklew

Areklews debut och tillika första del i Ulvö-serien blev veckans första lyssning!

Om boken

“Fredrik Fröding är en avhoppad polisaspirant som förlorade hela sin familj i Estoniakatastrofen.

Sofia Hjortén är utredaren som återvänt till Örnsköldsvikspolisen efter en framgångsrik karriär i Stockholm.

För femton år sedan hade de en kort romans. Nu möts de igen i semesterparadiset Ulvön i Höga kusten. Hon som utredare av ett brutalt mord. Han som misstänkt.

När det första mordet följs av flera sprider sig skräcken och Sofia och hennes kollegor står inför sitt svåraste fall hittills.”

 

Turestedt

Mirja Turestedt står för inläsning och gör det som vanligt mycket bra!

 

High Coast noir

Skådeplatsen är alltså Höga Kusten och på senare år har vi blivit lite bortskämda med så kallad norrländsk noir.

Ur askan är en ganska vemodig berättelse, minst sagt. Karaktärerna är trovärdiga och intressanta att följa. Det är en välskriven berättelse som till en början artar sig ganska långsamt för att efter halvtid få upp farten rejält. Det tar faktiskt ett bra tag innan jag verkligen fastnar och kan inte riktigt sätta fingret på varför – det kan handla om tempot men skulle lika gärna kunna vara min egen dagsform. När jag väl dras in så är jag däremot fast. Främst sista tredjedelen visar prov på bra spänning och många twister i intrigen. Ett par av svängarna, mindre viktiga för huvudintrigen i sig, listar jag ut, men den stora hemligheten är riktigt klurig och snygg. Hatten av för den, för att låna Lars Winclairs favorituttryck.

Sammanfattningsvis: Välskriven debut och en intrig som tar sig och blir riktigt intressant. Det ska bli intressant att se vad övriga delar av Ulvöserien bjuder på, men mest nyfiken är jag faktiskt på att få ta del av Areklews kliv in i Storm-universumet, “Grimverse”, som kommer senare i år!

 

Ur askan landar på 4 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *