Recension: Almedalen har fallit

Almedalen har fallit, av Erik Lewin

En författare med gedigen kunskap inom säkerhetstjänsten som skriver om terror under Almedalsveckan låter väl kittlande?

Om boken

“Terrorister slår till mot Visby mitt under Almedalsveckan. Alla innanför murarna – däribland Sveriges högsta politiker, näringslivsprofiler och landets överbefälhavare – tas som gisslan och Sverige ställs inför sin värsta säkerhetskris någonsin.”

 

Björn Bengtsson

En av mina absoluta favoriter läser in och han gör det som vanligt riktigt bra.

 

Tänkvärt scenario

Det märks att Lewin har erfarenheten med sig. Han skriver på ett sätt som gör hela scenariot kring Almedalsterrorn trovärdig. Ett dagsaktuellt ämne och ett scenario jag själv tänkt som möjligt. Rent litterärt så märks det kanske bitvis att detta är en av författarens första böcker (inte debuten, för den skrevs några år innan under pseudonym). Kanske inget gemene man lägger märke till, men det skiner igenom i vissa formuleringar och bitvis forcerad dialog. Men vad gör det när man serveras en actionrökare med det fantastiska driv som Lewin bjuder på?

Det tar inte många minuter innan jag faller pladask för intrigen. De flesta karaktärerna förblir ganska tunna och opersonliga, men det passar faktiskt innehållet riktigt bra. Dialogen känns trovärdig och det är väldigt svårt att pausa den här boken när gaspedalen pressas i botten.

Det var länge sedan jag drogs in såhär pass i spänningen och det i sig är ett väldigt fint betyg. Det finns en del liknande böcker, jag tänker kanske främst på Lars Wilderängs politiska thrillers, men det är få som levererar den här sortens puls. En riktigt trevlig överraskning och jag blir genast väldigt sugen på att ge mig i kast med Lewins övriga böcker.

 

Almedalen har fallit landar på 4 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *