Recension: En av dem

En av dem, av Qaisar Mahmood

Qaisar synliggör de osynliga, i det här fallet de matbud vi dagligen ser stressa längs gatorna.

Om boken

»You Pakistani?«

Hans ögon lyser av förväntan i det kalla kvällsmörkret.

Men i nästa stund hör jag hur ett »Nej« kommer över mina läppar. En rysning går genom kroppen. Hur kommer det sig att jag så instinktivt blånekar att jag skulle ha någon som helst koppling till landet jag föddes i?

När Qaisar Mahmood en dag stannas av ett pakistanskt matbud blir det starten på en resa där han själv till slut drar på sig de färgglada kläderna och ger sig ut på gatorna. Där möter han inte bara en osynlig del av samhället, han finner också ledtrådar till vem han hade kunnat vara.”

 

Salzberger

Alexander Salzberger läser in. Han är något av en veteran, ändå har jag själv bara lyssnat till ett fåtal böcker han läst in, Lapids Paradis City exempelvis. Han sköter detta suveränt, kanske en ny favorit?

 

Synliggör de osynliga

Jag blev väldigt nyfiken på Qaisars bok när jag läste om den i ett Facebook-inlägg. Det är ett väldigt intressant ämne och säger väldigt mycket om vårt samhälle. För visst är det så att det finns grader i helvetet, så att säga? Klasskillnader, folk som mer eller mindre passerar för osynliga trots att de rent bokstavligt jobbar häcken av sig för låga löner för att kunna ge oss mer priviligierade ännu mer komfort.

Det finns något djupt empatiskt och berörande i Qaisars sätt att bemöta dessa människor genom att faktiskt “bli en av dem” som jag gillar skarpt. Vi får ta del av hans bakgrund och vardagsliv och han återknyter till hur hans egna föräldrar, om de kommit till Sverige i nutid, troligen också hade jobbat som matbud. Berättelsen om kvinnan som kommer till introduktionen vars son i lågstadieålder agerar tolk är både tragisk och vacker.

Det här är en bok som både underhåller och är viktig. Den vidgar vyer och ger mig en välbehövlig bild av dessa hårt arbetande människor. Inte för att jag på något sätt trott annat än att de jobbar hårt, stressar och har relativt dåliga löner. Och som person försöker jag att alltid bemöta andra med vänlighet och respekt, så även de extremt få gånger jag faktiskt beställt hem mat via bud. Men jag tror att detta är en ögonöppnare som kan behövas för väldigt många i min omgivning.

 

Stark, viktig och underhållande. 5 av 5 hemlevererade pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *