Recension: Han älskade dem alla

Han älskade dem alla, av Andreas Ek

Ek är tillbaka med tredje boken om Jannica Brandt, en serie jag verkligen gillar.

Om boken

“Göran är en medelålders låssmed som drömmer om den stora kärleken. Hans eget familjeliv går på tomgång – tonårssonen spelar mest hockey och gnistan i äktenskapet har falnat. Tillgång till mjukvaran i larm- och övervakningsutrustning samt en extranyckel till de lås han installerar ger honom en genväg in i människors liv, men nyckeln till unga kvinnors hjärtan är svårare att komma åt. När en person hittas mördad i en gångtunnel kallas Jannica Brandt, utredare på enheten för grova brott, till platsen. Det uppdagas snart att brottet har betydande likheter med tidigare ouppklarade mordfall och misstanken att man jagar en seriemördare växer sig allt starkare. En intensiv katt- och råttalek – där polisen emellanåt kommer brännande nära gärningsmannen – tar sin början. Men det mördaren inte vet är att ödet riskerar att slå tillbaka, och att hans egen son svävar i livsfara.”

 

Lycklig med Lyckow?

Tredje delen i serien ges ut av Modernista och här har förlaget valt att göra något som av många lyssnare anses oförlåtligt (skämtsamt menat men med viss allvarstyngd): Man byter inläsare. Sandra Andreis läste in de två första – och gjorde det riktigt bra. Lyckow gör detta mycket bra, men jag tycker faktiskt inte att hon passar lika bra som Andreis, vilket kan bero på vanans makt.

 

Lita aldrig på en låssmed

Intrigen i Han älskade dem alla är smart och väl genomtänkt, precis som man vant sig vid när Ek skriver spänning eller deckare. Men så finns det ju en uppsjö av böcker som är snarlika och som särskiljs av ytterst små detaljer, så håller det?

Men ja. Det gör det ju, naturligtvis. Man uppfinner inte hjulet, men Ek är en så pass duktig författare att han kan ta ett välbeprövat koncept och vrida till det lite. Jannica är en tuff karaktär, intressant att följa såväl i arbete som i privatliv. Övriga karaktärer som passerar revy är intressanta och trovärdiga, såväl små roller som de riktigt fula fiskarna.

En sak som särskiljer Eks deckare från vissa andra är ju det faktum att han bygger trovärdigt. Och med sin bakgrund inom polisen är det inte så konstigt. Jag upplever också att han ofta använder polisens mer formella språk, vilket ger en lite annan ton och också bygger upp trovärdigheten. Och där har vi en av de där små sakerna som hjälper honom att sticka ut nog från mängden för att jag ska bli intresserad.

Men så finns det här även ett annat spår kring ungdomar som han bygger upp på ett effektivt, obehagligt sätt och som leder till än mer spänning.

Men på tal om trovärdighet: Vem fan byter trall på uteplatsen i januari?!

Välskrivet, intressant och spännande – Och jag är förbaskat sugen på nästa del i hans nya serie om Joel Adler. Och så vågar han avsluta med en SÅN cliffhanger. Minns hur mycket klagomål jag fick för hur Gourmand slutade. Ek. Det här var nästan lika oschysst, men på ett bra sätt. Jag gillar ju cliffhangers.

 

Han älskade dem alla landar på 4 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *