Recension: Här slutar allmän väg

Här slutar allmän väg, av Sofia Löfgren

Det här är min första bekantskap med Löfgren. Hon har gjort sig ett namn främst som författare av erotiska noveller, men den här allmänna vägen leder till diverse relationer, romantik och … En del snusk!

 

Om boken

“Cassandra befinner sig vid ett vägskäl. Mediebyrån hon driver står inför ett avgörande kundmöte i New York och ett positivt svar från ett bokförlag ger eld åt författardrömmarna.

Men det som inte får hända händer och hon lämnar storstaden för Dalstuga. Där väntar inte bara hennes trassliga familjehistoria, utan även en pirrig bekantskap från förr.

Här slutar allmän väg är en relationsroman om vänskap, kärlek och svårigheten i att förena det förflutna med förhoppningar om framtiden. Berättelsens ärliga och stundvis allvarliga underton serveras ihop med en stor dos romantik, humor och Dalaidyll.”

 

Anja

Jag har tidigare lista Anja Lundqvist som såväl något av en favoritinläsare som en av våra bättre skådespelare. Hon gör det här riktigt, riktigt bra. En inläsare som passar materialet mycket bra.

 

Vid ett vägskäl i Dalaidyll

Vi ska börja med att peka på elefanten i rummet: Relationsromaner hör inte till de genrer jag konsumerar jätteofta. Samtidigt får jag någonstans inse att min kommande bok också delvis är en relationsroman, blandat med mycket annat, så hej dubbelmoral! Även om jag uppskattar berättelser om relationer och välskrivna karaktärer så vet jag av erfarenhet att jag lätt kan tappa fokus och intresse.

Men. Det är något visst med Sofia Löfgrens allmänna väg. Vi kan få en sak ur världen direkt: Den här boken är välskriven. Väldigt välskriven. Språket flyter på suveränt, tonen sitter rakt igenom, karaktärerna är trovärdigt utskurna och dialogen är riktigt, riktigt skarp. Det är bland annat därför jag ändå fastnar. Sofia har ju som tidigare nämnt skrivit en del erotik, och det märks, för det är lite romance och erotiska situationer här och det tillför faktiskt sitt också. Jag gillar det. Det är inte beskrivet sådär pang-på och nästan skämmigt detaljerat så att man vill sätta skämskudden för ansiktet som jag upplever att många rena erotiknoveller kan vara. Här beskrivs sexet någonstans detaljerat men utan att det blir för mycket, det är bitvis “grovt” men ändå inte. Jag kan inte riktigt förklara det bättre än så. Väl avvägt är det och, för att dra till med ett ord jag inte ofta använder för att beskriva något jag lyssnat på: det är ganska sexigt. Jag upplevde lite samma sak med Johanna Sernelins Lagt kort ligger innehåller en väldigt stark erotisk laddning. Det här kanske inte är på riktigt samma sätt, men det för ändå tankarna dit.

Sen finns det personliga aspekter jag gillar. Jag vet om Löfgren (och Adamssons) historia där ett av våra största förlag visar intresse för ett manus för att sedan göra en helvändning och att få följa med på en liknande resa här skänker boken en extra dimension. Sen gillar jag karaktärernas olika svagheter och personliga resor,  som ger ett trevligt djup.

Fan vad jag känner att jag ordbajsar nu. Men jag vill poängtera att det finns många saker jag verkligen uppskattar och som lyfter den här boken och gör den intressant även om grundintrigen kanske in är en som tilltalar mig överdrivet. Sånt ror man inte iland om man inte är en väldigt duktig författare, vilket Löfgren alltså är. Om ni inte redan fattat det.

Och jag tror att den här boken har chans att platsa på topplistor och vara ett fint startskott för ett nytt, lovande bokförlag. Älskar man relationsromaner så vore det faktiskt prov på riktigt dålig smak att inte älska det här.

 

Här slutar allmän väg landar på 4 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *