Recension: Lova mig tystnad

Lova mig tystnad, av Mattias Edvardsson

Edvardsson är en av mina klara favoriter. Nu är han tillbaka med den fjärde fristående delen i Lundasviten. Klart man blir lite pirrig!

 

Om boken

“Jari och Maria befinner sig mitt i livet med lyckade karriärer och en välordnad tillvaro på vackra Stavstensudde i Trelleborg. Deras tonårsdöttrar Isabella och Amanda gör bra ifrån sig både i skolan och sina idrotter. På andra sidan stan bor Sasho och Linda i skuggan av den gamla gummifabriken. Egentligen hade de inte tänkt att bli långvariga på ICA, men nu har de passerat fyrtio och sitter fast. Sonen Niko är det stora glädjeämnet, duktig och disciplinerad. En sommarkväll träffas Amanda och Niko och det slår omedelbart gnistor om dem, men föräldrarna tycks inte lika nöjda med sina tonåringars förälskelse. Familjerna delar ett mörkt förflutet och det dröjer inte länge förrän livet vänds upp och ner, och snart är katastrofen ett faktum.”

 

 

När vi tre blir en

Tidigare har Edvardssons Lundasvit lästs in av tre (och senast i En Familjetragedi, hela fem!) uppläsare. Ett grepp jag personligen älskat. Det ger helt nya dimensioner till boken. Men jag vet att det stör somliga. Och jag kan tänka mig att produktionen blir väldigt dyr och kanske lite, lite jobbigare. Så. Nu har man låtit den fjärde boken vila på endast en man. Och där nånstans hör jag såklart Pablo Franciscos klassiska trailer-gag “One man, one desire”. Nog om det. Jonas Malmsjö axlar rollen och här utlovas ingen tystnad, men hans sedvanliga viskande i kapitel- och styckeslut. Skämt åsido. Jag älskar Mamlsjö. Han gör naturligtvis detta suveränt.

 

 

Lova mig ingen längre tystnad från Edvardsson

Som sagt. Edvardsson har med sin Lundasvit etablerat sig som en oerhört stark författare och i år är han dessutom dubbelaktuell i och med att första boken, suveräna En helt vanlig familj, kommer till Netflix. Den här gången står såklart åter familjer i centrum och det handlar kort och gott om två familjer från olika delar av Trelleborg men vars öden varit sammanflätade i decennier. I den här boken upplever jag att fokus ligger lite mer på ungdomarnas perspektiv än det gjort tidigare – men så var det också ett tag sen jag hade nöjet att lyssna på föregående böcker. Av den anledningen tycker jag att det vilar lite April, April över den här. Och inte som i det ordagranna aprilskämtet utan som i Edvardssons ungdomsroman som släpptes innan Lundasviten. Också den mycket välskriven och lyssningsvärd.

I vanlig ordning får vi en djupdykning i psykologin bakom karaktärerna och alla känns väldigt trovärdiga. Dialogen är som vanligt suverän och Edvardsson vet hur man bygger upp en smart intrig. Det är både sorglig, jobbig och underhållande lyssning som håller oerhört hög klass precis som jag förväntar mig.

Jag är inte lika “blown away” som jag blev av En helt vanlig familj, men så är det å andra sidan ofta. Det är svårt att toppa ett mästerverk. Missförstå mig rätt. Lova mig tystnad är en suverän bok på alla sätt och vis och den tar upp viktiga ämnen på ett bra sätt. Den har alla plus och förtjänar fler superlativ än jag vill skriva. Men den kommer inte riktigt upp i samma nerv som jag upplevde med främst En helt vanlig familj och Goda grannar, där jag nästan blev nervös och verkligen inte kunde sluta lyssna för att jag verkligen ville veta hur fasen saker skulle drivas vidare. Även här finns spänning och nerv, men det blir aldrig lika påtagligt för mig.

Tack och lov gör det inte så mycket för min del när vi har att göra med en sådan tangentmästare som Edvardsson. Nu får han gärna göra sina författargigg och signeringar så att han kan isolera sig och skriva nästa bok.

 

 

Lova mig tystnad landar på 4,5 av 5 pannkakor.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *