Recension: Mord, det är mord

Mord, det är mord, av Lena Risberg

Det här är Lena Risbergs första bok i serien om Bim & Ninnis. Pusseldeckare blandat med mysdeckare skulle jag kalla det.

 

Om boken

“Utanför en tvättstuga i bostadsrättsföreningen Konvaljen på Södermalm i Stockholm hittas en illa omtyckt granne död. Det ser ut att ha varit en olycka men bästa väninnorna Ninni och Bim tror annorlunda – de misstänker att en mördare går lös!

I boken Mord, det är mord! får vi i sällskap av Ninni och Bim, två färgstarka kvinnor som har en tendens att hamna i dråpliga situationer, stifta bekantskap med udda grannar. Mordmysterier varvas med lite historia, anekdoter, nostalgitrippar och ett och annat matrecept.”

 

Mys-Leining

Gunilla Leining står för inläsning. Hon gör det super. Mer behöver inte ordas i ämnet.

 

Början på en trevlig vänskap

Jag gillar det här. Det är en ganska kort bok, vilket jag gillar, och fylld med trevligheter. Den är rappt berättad och språket flyter på finfint. Det är underhållande och innehåller en hel del trevlig humor. Det förekommer även såna där film- och seriereferenser som jag gillar.

Intrigen i sig är ganska enkel, men upplägget funkar bra. Jag förundras lite över att Risberg lyckas fylla den här boken med så mycket trevliga vändningar och utveckla en riktig pusseldeckare på så pass kort speltid. En stor eloge för det. Karaktärerna är trevliga och känns trovärdiga och dialogen tycker jag är riktigt välskriven.

Det förekommer några onödiga upprepningar som jag förstår ligger kvar till följd av den egna författarblindheten – Något en person med objektiva ögon, säg en redaktör, hade kunnat snappa upp. Det är dock inget som stör mig eller förtar upplevelsen. Får man följa med på en så pass trevlig och underhållande resa så har man överseende med småsaker.

Jag ser fram emot att få lära känna Bim & Ninni mer i uppföljarna.

 

Mord, det är mord landar på 4 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *