Recension: Lögnaren

Lögnaren, av Monica Rehn

En bok som fått väldigt mycket ros och som jag verkligen sett fram emot!

Om boken

“Den framgångsrike författaren Fabian Hammar och hans nya hustru Amanda bor centralt i Stockholm, och utåt sett har de allt. När Fabian får ett brev där han anklagas för våldtäkt av den anonyma avsändaren tror han att ännu en galen stalker dykt upp, men i brevet finns besvärande detaljer som väcker hans tvivel om vad som egentligen hände på hotellet i Visby förra sommaren.

Våldtäktsanklagelsen når medierna och drevet tar fart. Omvärlden måste välja sida. Men anklagelsen är bara början, och när Amanda plötsligt försvinner vid ett midsommarfirande ökar misstankarna mot Fabian. Hur han än bedyrar sin oskuld förvandlas han till en enda sak: Sveriges mest hatade man.

Samtidigt får vi följa en kvinna i hans närhet som en gång i tiden levde ett helt annat liv. Vem är hon? Hur långt är hon beredd att gå för att nå sina egna mål?

Lögnaren är en psykologisk spänningsroman som vrider på begreppen skuld och oskuld. Vem är lögnare och vem äger sanningen?”

 

Mästerlig inläsning

Fredde Granberg är som klippt och skuren för denna. Han gör det som vanligt med bravur och den där knappt märkbara övergången när han hoppar mellan manlig och kvinnlig dialog är lika snyggt balanserad som vanligt.

 

Vem ljuger och vem talar sanning?

Jag gillade Monica Rehns Moratorium och har haft stora förväntningar på Lögnaren, som jag läst oerhört mycket gott om. Det är alltid lite blandad förtjusning att påbörja en lyssning när man har byggt upp något i tankarna.

Tack och lov märker jag väldigt tidigt att mina förväntningar på Lögnaren inte är tinnar och torn på ett luftslott. Ibland händer det att man påbörjar en bok och redan en kvart in känner att “Den här kommer att vara riktigt bra”. När böckerna sätter tonen snabbt och språkbruket tyder på att författaren kan mer än att stapla ord för att pressa fram en intrig.

Jag fastnar med andra ord väldigt, väldigt fort för Lögnaren. Den visar snabbt sin fulla potential. Det ska även sägas att det här kan vara en av de mest välskrivna böcker jag lyssnat på i år. Flytet i språket, de genomtänkta meningarna och den snygga dialogen är en fröjd att lyssna till – det blir inte direkt sämre med en av de absoluta favoriterna som inläsare. Rehn drar oss in i en intressant och komplex intrig med trovärdiga och lika intressanta karaktärer. Man känner för Fabian och slängs mellan hopp och förtvivlan i alla snygga vändningar som bjuds på och spänningen byggs upp riktigt snyggt. Jag kan tycka att Fabian verkar lite väl blåögd inför vissa saker som utspelar sig framåt slutet, vissa av dem förklarade med oviljan att såra människor, men det är smådetaljer som inte stör helheten. Det märks även att Rehn tar med sig kunskaper från yrkeslivet här, för Lögnaren bjuder på några scener ur rättssalen som är riktigt välskrivna – så pass att jag kan se det hela framför mig som scener ut att rättegångsdrama – och utan att det blir långdraget. Riktigt snyggt!

Sammanfattningsvis en tät, oerhört välskriven och spännande upplevelse som rekommenderas varmt!

 

Lögnaren landar på 4,5 av 5 pannkakor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *