Recension: Tills alla dör

Tills alla dör, av Diamant Salihu

Jag är sen på bollen, jag vet. Haft den här i bokhyllan ett bra tag, men nu blev det äntligen dags att lyssna!

Om boken

“I Järvaområdet nordväst om Stockholm pågår en konflikt mellan gängen Dödspatrullen och Shottaz. De inblandade själva kallar det för ett krig, och i krig är allt tillåtet. Huvudpersonerna har helt saknat respekt för rättsväsendet, för vuxna, för kriminella hierarkier och för värdet av ett människoliv.

Men bortom den spektakulära fasaden av droger, vapen och rapmusik som visas upp på sociala medier hänger frågan obesvarad i luften: Varför mördar ni varandra?”

 

Suverän inläsning

Gerhard Hoberstorfer står för inläsning. Trots att han har en väldigt lång lista ljudböcker på sin resumé så är det faktiskt Hoberstorferpremiär i mina öron. Han är ju suverän!

 

Den mörka samtiden

Det här är en bok som sätter saker i perspektiv. Jag får återigen upp ögonen för hur pass priviligierat och problemfritt mitt liv är. Det är en verklighet som är svår att fatta. Respektlösheten, våldet, ungarna som slussas in i skiten i så tidig ålder. Hur både familje- och vänskapsband kan klippas med sådan likgiltighet och leda till mord och gänguppgörelser.

Det här är läskigt och sorgligt på riktigt. Vad som också är läskigt är hur pass van man är vid rapporteringen. Att man knappt ens reagerar på nyheter om ännu en dödsskjutning. Jag lyssnade på Evin Cetins suveräna bok som hanterar samma ämne och det finns såklart många beröringspunkter. Främst att både hennes och Salihus bok bjuder på intressant, informativ djupdykning i livsöden. Tills alla dör är oerhört välskriven och det är svårt att pausa lyssningen. Det händer relativt sällan att jag fastnar så pass i en bok att jag nästan har svårt att fokusera på annat.

En sak som står klar är att det behövs rejäla krafttag, för här belyses ett samhällsproblem som bara kommer att fortsätta växa. Jag måste ge mig i kast med Salihus nya bok som släpptes i våras, men nu behöver jag bryta av med nåt som inte är lika tungt och verklighetsbaserat. Doktor Mugg eller nåt hade kanske varit passande för att göra en reset.

Tack för en fantastisk och fantastiskt jobbig bok. Du är en Diamant.

 

Tills alla dör kammar hem 5 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *