Recension: Med livet som insats

Med livet som insats, av Veronica Palm

Palm är tillbaka med tredje delen i serien om Emilia Berg och den här gången står Almedalen i fokus.

Om boken

“Det har varit en händelserik mandatperiod för kulturutskottets ordförande Emilia Berg, men nu står äntligen riksdagens sommaruppehåll för dörren. Det är snart dags för den årliga politikerveckan i Visby och Almedalen och till hösten drar valrörelsen i gång. Allra mest längtar Emilia efter semester tillsammans med sina barn.

Då händer det oerhörda. Ett bombhot som sätter stopp för vårens allra sista omröstning i riksdagen visar sig vara inledningen på en dödlig konspiration med förgreningar högt upp i ett av regeringspartierna. En sammansvärjning på den absoluta högerkanten tänker genomföra ett blodigt och våldsamt attentat under Almedalsveckan. Emilias namn tillsammans med andra kvinnliga toppolitiker står överst på konspiratörernas dödslista.

Dagarna i Almedalen är en osynlig nedräkning mot det fruktansvärda som är på väg att hända. Emilias personliga koppling till en av konspiratörerna leder henne in i sammansvärjningens hjärta. I slutändan är hon den enda som kan stoppa terrordådet, med sitt eget liv som insats.”

 

Lyckow lyckas

Maria Lyckow står för inläsning och gör det som vanligt riktigt, riktigt bra!

 

Stormvarning från höger

Politiken är en stor del av böckerna om Emilia Berg och det är, som jag påtalat i recension av första boken, något som ger intrigen en extra dimension. Inte minst med tanke på att Palm vet vad hon skriver om, med en politisk karriär i backspegeln.

I den tredje boken är det extremhögern som står för hotet och det är både kompetent, obehagligt och realistiskt beskrivet. Jag pratar ofta om detta med att författare låter egna åsikter återspeglas i karaktärer och intriger. På gott och ont. Det är av naturliga skäl ett nästan övertydligt budskap här, men det gör mig inget, för detta kan utöver att vara ett fiktivt verk även läsas som en samtidsskildring och samhällskritik. Inte minst tror jag att hotet som beskrivs är väldigt nära verkligheten och jag tycker inte heller att man ska blunda för var de starkaste högervindarna har sitt ursprung. “Är det brunt luktar det illa, är det blåbrunt så är det bara förtäckt skitlukt” (recensentens egna ord).

Veronica Palm är en förbaskat bra författare. Det är välskrivet, underhållande, obehagligt och nervigt och spänningen trappas upp på ett riktigt effektivt sätt.

Jag har inte lyssnat på bok nummer två, men klart står att Med livet som insats är snäppet bättre än första boken Inte alla män, som även den är riktigt bra. Palm tar upp viktiga ämnen på ett smart och spännande sätt och behåller trovärdigheten även om det i slutändan är en spänningsroman.

 

Med livet som insats landar på 4,5 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *