Recension: Fräls oss ifrån ondo

Fräls oss ifrån ondo, av Johannes Selåker

Detta är Slavåkers … Förlåt, Selåkers första soloprojekt efter att ha skrivit ihop med först Joni Nykänen och pågående projekt med Pascal Engman.

Om boken

“Smart och välskriven spänning i sektmiljö med journalisten Selma Halilovic i centrum. En tonårsflicka sänder sitt eget självmord på Instagram. Vem är hon och vad har lett henne fram till denna punkt? Samtidigt som filmen sprids över nätet skakas trakten runt Umeå av ett antal mystiska sabotage som den sparkade kvällstidningsjournalisten Selma Halilovic bevakar på frilansbasis. När Selma får se självmordsfilmen gör hon en fasansfull upptäckt. Finns det en koppling mellan dåden och den flicka som försvunnit från en sekt i Vindeln några veckor tidigare? Parallellt med att Selma brottas med demoner från sitt eget förflutna kommer hon allt närmare den punkt där trådarna tycks löpa samman: den mystiska sekten och en man besatt av hämnd.”

 

Duktig inläsare

Marie Richardson är ju veteran både som inläsare och skådespelare och sköter sig naturligtvis helt suveränt. Bra val av inläsare!

 

Sekten är värst

Selåker har som redan nämnt visat prov på sitt författarskap i samarbete med andra. Främst sticker hans och Engmans (hittills två släppta) böcker ut. TIll minne av en mördare lågt högt upp på prispallen över mina absoluta favoritböcker förra året. Med Fräls oss ifrån ondo visar Selåker att han, till ingens förvåning, klarar sig lika bra på egna ben.

Han har lite uppförsbacke med undertecknad recensent eftersom jag är mer än lovligt less på berättelser om sekter, som snudd på tjatats sönder i både litteratur, film och tv-serier senaste åren. Det vägs snabbt upp av en intressant intrig, bra tempo och – som förväntat – en oerhört välskriven bok.

Aversionerna mot samhällen i norr är intressanta i sig. Intressanta är även karaktärerna och inte minst då Selma med sin bakgrund i Balkankriget, även om det tar ett tag att lära känna henne. Möjligen kan tyckas att några passager hade kunnat kortas ned något, men det är snarare tal om min egen inneboende otålighet än något annat.

Avslutningsvis är det bara lyfta på hatten, tacka för underhållningen och gratulera Johannes Selåker som efter några boksläpp med parhästar förlorat oskulden som soloartist! Jag ser verkligen fram emot nästa bok och konstaterar att Selåker är en författare jag kommer att följa med stort intresse utan att för den sakens skull misstas som stalker.

 

Fräls oss ifrån ondo landar på 4 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *