Recension: Den åtråvärde livvakten

Den åtråvärde livvakten, av Andreas Ek

Ek är en av mycket produktiv och intressant författare. Nu är det äntligen dags för andra delen i serien om Joel Adler. Förhoppningarna är stora med tanke på hur bra första var!

Om boken

“Den tidigare elitsoldaten Joel Adler är nu en fri man efter sin häktning, och är redo att lämna livet som frihetsberövad bakom sig. Han hinner knappt sätta en fot utanför häktet innan han möts av den mexikanske mannen Javier, som står utanför grindarna och väntar på honom.

Javier tar Joel till den förmögna affärsmannen Louis som fruktar att dottern Izabela är i stor fara och måltavla för den mexikanska kartellen. Han ber Joel att agera livvakt för henne i utbyte mot en stor summa pengar. Louis är övertygad om att Joel är den bäst lämpade för jobbet och riskerar inget sämre för sin dotter. Det är ett uppdrag ämnat för Joel, som egentligen vill tacka nej, men pengarna lockar för mycket. Trots hans förmåga och skicklighet kidnappas Izabela och Joel möter en verklighet som är mer skrämmande än något han någonsin upplevt tidigare. Det blir upp till Joel att rädda inte bara Izabela, utan flera andra kvinnor som fått möta samma öde som henne.”

 

Bas-Bengtsson

Björn Bengtsson är som känt en av mina favoriter. Han gör en väldigt bra inläsning och jag vänjer mig efter ett tag även om jag till en början har svårt att bestämma mig för om jag gillar eller ogillar att han läser in både denna och första Adler med betydligt mörkare röst än vanligt. Oavsett är han helt klart rätt man för jobbet!

 

Adler den andra

Det är ingen hemlighet att jag var oerhört förtjust i första Adler-boken. Det är en svensk Jack Reacher på fler än ett sätt. Likheterna är extremt många även om Ek gör sin egen grej av det. Del två lär inte göra någon besviken. Det är lika välskrivet som alltid när Ek är i farten och gaspedalen pressas ned redan i inledningen. Det är spännande rakt igenom. Jag gillar också de olika perspektiven vi presenteras och tycker att “the bad guys” porträtteras på ett intressant sätt. Samspelet mellan Joel och Izabella är underhållande.

Jag har väldigt svårt för övergreppsscener och just det temat överlag men jag tycker att Ek hanterar det bra med devisen less is more. Vi fattar vad som händer, det är hemskt som fan, men det blir aldrig utstuderat.

Boken är nära på 11 timmar lång (eller hälften, om man lyssnar på dubbel hastighet som jag) men det känns som att den är över betydligt snabbare än så. Ett bra betyg till författaren som är en jäkel på att leverera spänning. Ska jag gnälla på nåt – för det får jag väl? – så är det att det ibland blir lite väl mycket repetitivt med beskrivningar av hur stor, stark och attraktiv Adler är. Lite underhållande, men samtidigt – Okej, han får alla kvinnor på fall med sina muskler och tighta tröjor, we get it! Så. End of gnäll!

Sammanfattningsvis: Adler är tillbaka och i riktigt fin form (sorry, var tvungen!) Andreas Ek levererar spänning på riktigt hög nivå.

 

Den åtråvärde livvakten landar på 4,5 av 5 pannkakor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *