Recension: Vittnet

Vittnet, av Jenny Rogneby

Rogneby imponerade stort med Medlaren, första boken om Angela Lans. Nu är hon äntligen tillbaka med en uppföljare.

Om boken

“Femåriga Ina vaknar mitt i natten av skrik i sitt hem i en förort till Stockholm och blir vittne till ett fasansfullt brott: mordet på sin egen mamma. Inas pappa döms till fängelse mot sitt nekande. Tolv år senare, när Ina är sjutton år, bestämmer hon sig för att möta och konfrontera honom.

Medlaren Angela Lans håller i de laddade samtalen. Fallet blir hennes första familjevåldsärende och snart upptäcker hon nya skakande omständigheter som sätter mordet i ett helt nytt perspektiv.

Samtidigt kämpar Angela för sin syster Hannas psykiska hälsa, men utsätts för allvarliga dödshot och förföljs av någon som visar sig vara högst inblandad i fallet.”

 

Stadig Leining

Gunilla Leining är en av Sveriges mest anlitade inläsare av en anledning. ‘Nuff said.

 

Medling med konsekvenser

Precis som i första boken har Rogneby satt ihop en intrig fylld av vändningar och moraliska frågor. Och naturligtvis är inte allt så svart och vitt som det först verkar.

Det finns en anledning till att Jenny Rogneby rönt så stora framgångar sedan debuten. Jag vill påstå att hon är en av våra skarpaste författare och hon lyckas alltid hitta sin egen nisch som gör att böckerna sticker ut. Det här handlar inte om spänning eller underhållning enbart för underhållning. Det finns en djupare mening och oerhört många lager att gräva i och främst så lyckas hon med få lyssnaren (eller läsaren) att ställa sig själv följdfrågorna som boken automatiskt leder till: Hur hade jag själv reagerat? Är medling något bra eller dåligt – går det över huvud taget att fastslå? Kan man förlåta det oförlåtliga? Och mitt i alla dessa moraliska frågor som dyker upp så har hon konstruerat en intrig som är smart, välskriven och oerhört medryckande.

Det utvecklas snabbt till den typ av bok man inte vill pausa. Bara lyssna lite till. Det är spännande nästan rakt igenom och de olika perspektiven bjuder till eftertanke och nerv. Inte minst lyckas hon återigen med något som inte alltid är lätt: Hon målar upp Angelas privatliv utan gamla klyschor och den delen av berättelsen är precis lika spännande att följa som medlingsprocessen och dess utveckling.

Det är en bok om människor, med allt det innebär. Vissa är råa, kalla, psykopater. Andra är varma, fina och genuina. Jag lyssnar på slutet medan jag är ute på promenad och blir plötsligt så pass berörd att jag nästan får kämpa för att hålla tårarna borta.

Avslutningsvis kommer frågan: Vittnet eller Medlaren, vilken är egentligen bäst? Det går faktiskt inte att säga. Utvecklingen av Angelas egen berättelse gör att boken blir ännu nervigare, så spänningen tightas till, men jag slutar ändå i en tie: De håller samma skyhöga nivå och leder till ytterligare en av årets sällsynta fullpoängare.

 

Vittnet kammar hem 5 av 5 pannkakor.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *