Recension: Strandvaskaren

Strandvaskaren, av Elinor Kapp

Det här är alltså inte den litterära förlagan till Mikael Håfströms “skräckfilm” från 2004, utan fjärde delen i Kapps serie Mord i Skärgården.

Om boken

“När Akvarellmuseet i Skärhamn utsätts för en fräck konststöld tvingas kriminalkommissarie Eddie Öhlund avsluta sin semester i förtid. Misstankarna riktas mot en säkerhetsvakt som spårlöst försvann samma natt som tavlorna stals. När en rad villainbrott får de boende i trakten att bilda ett medborgargarde ökar pressen på den lokala polisen.

Eddies relation till fästmön Stella Hart sätts på prov när tonåringen Nora dyker upp och påstår sig vara Eddies dotter från en tidigare relation. Samtidigt ställs Stella inför ett svårt val. Hur ska man kunna hjälpa någon om man samtidigt riskerar sin egen lycka?”

 

Leining

Copy-paste-varning här, men Leining är suverän, som alltid!

 

Relationer och skärgårdsmys i centrum

Det har gått ett par år sen jag lyssnade på första boken i serien och jag valde nu att hoppa över till fjärde för att vara lite uppdaterad på “det senaste” inför helgens intervju under Bokmässan. Det funkar ju finfint eftersom intrigen i sig är fristående, men den röda tråden kring karaktärerna och deras relationer gör det såklart mer tacksamt att lyssna i rätt ordning.

För det är en av många saker som slår mig med Kapps bokserie. Det första som slår mig är att det är mycket välskrivet. Miljöerna känns väldigt levande och vackra och skärgårdsidyllen i sig är ju nästan att betrakta som en av bokens karaktärer.

Nästa sak som slår mig är att intrigen i sig, det vill säga det aktuella brottet och utredningen som följer inte heller nödvändigt är i centrum. Det är en del av något större, för i Strandvaskaren är det faktiskt karaktärerna och deras relationer som tar upp minst lika mycket utrymme som mysteriet vi serveras. Det kanske görs lite på bekostnad av spänningen, men samtidigt är detta i mina ögon mer av en mysdeckare korsat med relationsdrama än en ren deckare. Det är inte direkt våldsamt och puttrar på i ganska mysig takt även om spänningsnerven kittlar till då och då. Jag låter kanske negativ när jag skriver så, men det är ganska behagligt. Inte minst med tanke på att Kapp har en skön humor som lyser igenom emellanåt. Snubben som Tinder-dejtar och överraskas av kvinnor som är riktigt trevliga fast dom inte är “hans typ”, sköna karaktärsnamn som Kjell Kriminell och Auto-Anders (om jag inte minns fel). Jag tycker även att Eddie och Stellas privatliv med allt de ställs inför är ganska trevligt att följa. Men visst finns det svärta också. Eddies inneboende mörker och sorgliga bagage ger oss en del av den varan!

Med det sagt: Är man lite less på hårda, våldsamma och mörka deckare så är detta riktigt gemytligt att skjuta emellan med. Jag är underhållen rakt igenom även om jag föredrar lite mer tempo och nerv (och mörker).

 

Strandvaskaren landar på 3,5 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *