Recension: Ett ord för blod

Ett ord för blod, av Faysa Idle, Daniel Fridell och Theodor Lundgren

En bok jag blev rekommenderad av produktive Mikael Ressem. Det är jag glad för!

Om boken

“2015 skjuts en ung man till döds i norra Stockholm. Faysa Idle känner honom som sin bästa vän. För resten av Sverige är han känd som en grundarna till det kriminella nätverket Dödspatrullen. Skjutningen blir början på en våldsam tid i svensk historia – vänner blir över en natt fiender och snart rasar en dödlig konflikt på gatorna. En av de första att välja sida blir Bilal – Faysas egen bror. Det dröjer inte lång tid innan hotbilden sprider sig från honom, ut i familjen.

Stockholms förorter brinner och mitt i elden står Faysa. En ung poet med en fot på varje sida av gängkriget som släckt hundratals liv under det senaste decenniet. Hur ska man bygga sig ett liv när alla omkring en när som helst riskerar att dö i förtid?

Ett ord för blod är en berättelse om att vara människa, anhörig och kvinna och hamna mitt emellan det vanliga samhället och det brutala gängvåldet.”

 

Helmon levererar

Helmon Solomon står för inläsning. Kan vi måhända ha en ny stjärna på inläsarhimlen? Hon gör det riktigt, riktigt bra!

 

En käftsmäll, helt enkelt

Ett ord för blod ger oss en unik inblick i ämnet gängkriminalitet. Det är inte längre sett ut åskådares eller polisens eller journalistens ögon: Vi får följa med in i gängen, vännerna, familjerna.

Det är en nervig, obehaglig och oerhört sorglig bit samtidshistoria. Brutaliteten, hopplösheten och allt som sker i ett samhälle som vi utanför knappt har insyn i. De här grupperna i sociala medier som hänger ut unga tjejer som horor och i vissa fall lett till självmord eller hedersrelaterat… Jag ryser när jag lyssnar, på samma sätt som jag ryser på flera andra ställen.

Den här boken kommer inte med någon lösning på problemet. Den belyser problemet ur ett annat perspektiv. Vänskapsband som klipps och slutar med mord. Folk som lever under ständigt hot och naturligtvis går det ut över precis alla i omgivningen. Det är sorgligt att höra om alla familjer och drömmar som krossas, samtidigt som det finns hopp. Inte minst Faysa själv, som kämpar för att resa sig ur den här världen och göra något annat av sitt liv.

Det här är den starkaste bok jag lyssnat på i år. Får inte missas. En rejäl jävla käftsmäll är vad som levereras.

 

Ett ord för blod landar på fullpott. 5 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *