Recension: Saligt uppdrag

Saligt uppdrag, av Åse Åsenlund

Åse inleder sin Uppdragsserie med en humoristisk bladvändare (vad är motsvarigheten till bladvändare för ljudbokslyssnare? Öppen fråga).

Om boken

“Efter åratal av kringflackande prästliv har Ulrika Johannesson, 45, nått höjden av sin karriär som kyrkoherde i Vassätra, en gudsförgäten ort utanför Halmstad. Med bra lön, stort ansvar och vacker prästgård har hon äntligen hittat hem. Bakom den perfekta fasaden bubblar dock de mörka sidorna av hennes personlighet – hennes förakt för barn, bristande impulskontroll, fördomsfulla människosyn och spirande spelmissbruk.

En händelse i kyrkan delar det lilla samhället i två läger och Ulrika inser att hon nu tvingas kämpa för att inte bli av med såväl jobbet som sin perfekta tillvaro. Allt kompliceras ytterligare när hon en sen kväll utsätts för en chockartad upplevelse i sin trädgård…”

 

Santa Leining

Jag ska inte tjata. Leining är som klippt och skuren för det här. Bäst, skulle man kunna säga och jag väljer att säga just det.

 

Salig underhållning

Det första jag slås av, utöver den okristligt tidiga morgon då jag påbörjar lyssningen, är Åses underbara språk. Hon lyfter fram dialoger och intrig på ett oerhört medryckande sätt. Intrigen känns till en början enkel, men fylld av trevliga humoristiska fällor – För humor är något Åse briljerar i. Men när vi följt med ett tag märks även svärtan av, även om det mysiga och roliga har lite överhand. Jag skulle vilja dra till med att det finns en hel del snuskiga undertoner här och även om de inte tar över så är de klart märkbara och trevliga. Det beskrivs ofta om än inte explicit och det räcker för mig. Jag kan ibland tänka, i riktig Monty Python-stil: Get on with it! Inte minst när någon form av sexuell spänning byggts upp. Jag tycker det passar här, mitt i alla religiösa Ramazotti-dubier. Svärta, humor, kärlek och åtrå är återkommande teman som tar oss igenom första boken och hela tiden håller intresset uppe. För det ska gudarna veta: Det här är en intressant och oerhört underhållande feelgood.

Det finns mycket att tycka om och det märks att orden och intrigen behandlats med stora doser kärlek av författaren. Och nog skulle Ulrika och Edda kunna tänkas komma bra överens trots åldersglappet?

Saligt uppdrag landar på 4 av 5 saliga pannkakor.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *