Recension: Mördarnas mördare

Mördarnas mördare, av Hans Carstensen & Hans-Olov Öberg

Första delen i en ny serie av en produktiv duo.

Om boken

“Det hemliga sällskapet Saltsjöbadsinstitutet är en anrik krets av omdömesgilla, inofficiella strategimakare för rikets bästa. När det otänkbara händer: en dramatisk skjutning på en restaurang där en folkkär, ung artist omkommer, finns inte längre något val. De måste få bort gängkriminaliteten. Slutgiltigt.

Man vänder sig till två av landets bästa yrkesmördare – Jack Ahlén, tidigare prickskytt i armén, och Martha Harlin, bekämpare av män som hatar kvinnor. De får i uppdrag att tyst och anonymt plocka bort de kriminella nätverkens bossar. Men dessa visar sig vara svåra att komma åt och snart tycks Martha och Jack själva vara jagat byte.

“Mördarnas mördare” handlar om ett samhälle med ryggen mot väggen. Vad är moraliskt rätt och fel när det onda plötsligt sitter med trumf på hand? Var börjar och slutar rättssäkerheten? För vem? Och vem kan man egentligen lita på?”

 

Inläsarnas inläsare

Mirja Turestedt står för inläsning och hon gör det i vanlig ordning mycket, mycket bra. Som klippt och skuren för innehållet, skulle man kunna säga.

 

Full fart framåt

Det är med stora förväntningar jag tar mig an Mördarnas mördare. På papperet är det en intrig som definitivt bör tilltala och även om jag inte hunnit ta mig an Carstensens tidigare alster så är jag bekant med Öbergs stil som imponerat stort tidigare.

Boken öppnar starkt och flirtar effektivt med mig. Språket är levande och lustfyllt, karaktärsbeskrivningarna underhållande och färgstarka in på minsta lilla bikaraktär. Intrigen växer fram på ett både fängslande och underhållande sätt. Det är oförutsägbart, eggande, fartfyllt – och framförallt skiner det nytt ljus på ett aktuellt problem utan att någonsin ta någon övertydlig politisk ställning. Det är spännande och våldsamt – men inte onödigt våldsamt. Främst känner jag igen Hans-Olovs underfundigheter i språk och karaktärer som jag tycker så mycket om, även om det kanske är något mer nedtonat här än i hans och Viktor Adolphsons suveräna Götgatsbacken. Den här intrigen är snäppet mörkare även om det alltid finns tid för humoristiska utsvävningar.

Det jag främst gillar, utöver allt ovan nämnt, är att det känns fräscht. Det är ett hopkok av saker vi känner igen men berättat på ett annorlunda och lekfullt sätt. Berättarglädjen skiner således igenom, vilket alltid är trevligt. Det ska bli ett sant nöje att få ta del av hur duon Carstensen å Öberg följer upp Mördarnas mördare, som är en riktigt stark start på serien.

 

Mördarnas mördare landar på 4,5 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *