Recension: Mord i bistra vinternatten

Mord i bistra vinternatten, av Lena Risberg

Det här är andra delen i Risbergs serie om Bim & Ninni.

Om boken

“Det lackar mot en fröjdefull jul men i bostadsrättsföreningen Konvaljen på Södermalm störs den stundande julefriden av ett dubbelmord. Två okända människor hittas döda i en husbil parkerad utanför fastigheten. Är det en tragisk olycka eller mord?

Bästa väninnorna och grannarna Ninni och Bim hamnar återigen mitt i händelsernas centrum. Vad döljer deras grannar? Såväl nyinflyttade som gamla bekanta är misstänkta till motsatsen bevisats. Dessutom verkar det som om kärleken hittat till den olycksdrabbade bostadsrättsföreningen.

I “Mord i bistra vinternatten” får vi ta del av underhållande personporträtt, nostalgitrippar och spännande intriger. Det är en rolig och fartfylld mordgåta toppad med matinspiration och fina miljöbeskrivningar.”

 

Mys-Leining

Gunilla Leining gör en aldrig besviken. Hon passar perfekt även till en mysdeckare om en brf på Söder.

 

How about a nice little murder?

Jag tyckte mycket om första delen Mord, det är mord! Som storkonsument av mörkare spänningsromaner och deckare kan det kännas ganska befriande att sticka emellan något som är lite mer lättsamt. Visst, det där ju folk även här och det finns stunder som är mörkare men det är aldrig våldsamt i den aspekten och den där mysfaktorn lyser rakt igenom.

Det är trivsamt, helt enkelt. Bim och Ninni är två huvudkaraktärer som är väldigt lätta att tycka om. Som en bonus bjuder Risberg på ett övrigt persongalleri som är färgstarkt och tillför mycket till intrig och mysfaktor. Kul också att man lyckas få upp en skön spänningsnivå mitt i granngnabbandet. Det är oerhört välskrivet och fångar mig som lyssnare snabbt. Sedan ska jag inte sticka under stolen med att jag är väldigt förtjust i det här korta formatet – och en eloge till Risberg som lyckas berätta en snyggt sammanfogad intrig medelst nödvändig karaktärsutveckling utan att brodera ut det hela till en tiotimmarsbok.

Jag älskar ju naturligtvis alla filmreferenser och den sköna humor som genomsyrar berättandet – Inte minst den misslyckade förförelsen medelst styva bröstvårtor. Det är berättarglädje på hög nivå. Jag gillar även uppbyggnaden av det underhållande triangeldramat som tar stort fokus.

Som ni förstår av ovan finns det mycket att gilla i Bim & Ninnis bostadsrättsförening. Men jag skulle inte vilja bo där själv.

 

Mord i bistra vinternatten landar på 4 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *