Recension: Kidnappad

Kidnappad, av Samuel Karlsson

Sjätte boken i serien om Jessica Jackson (och läser ni rubriken ser ni hur viktigt det är med kommatecken).

Om boken

“Han är borta. Mardrömmen träffar Jessica Jackson som ett knytnävsslag i magen: hennes son Johannes har blivit kidnappad. Förövarna lämnar efter sig ett enkelt men brutalt budskap – betala lösensumman eller förlora din son för alltid – och Jessica inleder en desperat jakt på pengar innan tidsfristen löper ut.

Mathias Fors har kopplats bort från den utredning som rör Jessica och kämpar i stället med en omfattande narkotikahärva, men frågan är om inte även den leder tillbaka till hans tidigare kollega.

När Jessica agerar som privatperson tvingas kollegorna på polisstationen i Västervik välja sida. Gamla vänner blir fiender i jakten på kidnapparna och Jessica vågar inte lita på någon. Men när läget är som svårast kommer hjälp från ett minst sagt oväntat håll … “

 

Leining

Copy-paste: Leining är suverän, inga fler ord behövs.

 

Jackson den sjätte

Det är alltså dags för ännu ett äventyr med Jessica Jackson. Den delen i serien jag hittills gillat bäst är Dödsspelet, där Karlsson vågade lämna standard-deckar-konceptet och bjöd på rafflande spänning. I Kidnappad gör han samma sak, för här är det Jacksons grabb som måste räddas. Boken är egentligen en enda kamp mot klockan, en jakt på förövarna. Jag gillar det. Tempot är högt, insatserna högre. Det är rappt berättat och bjuder på en del överraskningar.

Jag gillar att man vågar lämna originalkonceptet med mordutredningar för att ge oss det här lite mer personliga. Främst när det sköts så snyggt. Det pressas in ett par sidospår som också hjälper att hålla farten uppe. Jag har bitvis varit lite reserverad mot Jessica Jackson – Å ena sidan en stark huvudkaraktär, men jag har ändå inte riktigt fastnat för henne. Här tycker jag att man kommer henne lite närmre, när hon pressas till det yttersta och börjar överväga sina vägval.

Det finns mycket att tycka om här och Karlsson berättar som vanligt med nerv och snyggt språk. Jag vet att han jobbar på något nytt, som inte är Mörkö, och det ska bli oerhört spännande att se vad han kokat ihop.

 

Kidnappad landar på 4 av 5 pannkakor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *