Recension: Bränd jord

Bränd jord, av Daniel Åberg

Åberg, mannen som givit oss flera säsonger av ljuddboksserien Virus och trilogin Nära gränsen, är tillbaka med första delen i en ny spänningsserie.

Om boken

“En av de dödligaste terrorattackerna någonsin drabbar Frankfurts flygplats. Världen är i chock. Vem ligger bakom och vad är motivet?

Misstankarna riktas snart mot miljöorganisationen Climate Revolution. Dess karismatiske ledare Valentin Wagner, före detta tysk toppolitiker, och hans svenska presschef, Anna Svensson, pekas ut som skyldiga. Bevisen hopar sig, och inom kort jagas de som förhärdade terrorister genom Europa.

I Stockholm kraschar tillvaron för Annas make Tor och dottern Stina. Är deras Anna i själva verket en iskall psykopat? Men när Tor kontaktas av en mystisk kvinna tänds ett svagt hopp. Hon uppmanar honom att inte tro på vad myndigheterna påstår. Att inte tro på något alls.

För Anna Svensson och Valentin Wagner har mardrömmen bara börjat. De verkligt skyldiga tycks ha oändliga resurser och förmågan att vända lögn till sanning. Dessutom verkar flygplatsattacken bara vara ett led i något som pågått i hundratals år, där klimatet blivit en del av striden om hela världsordningen. Hur ska de kunna bekämpa en sådan fiende?”

 

Granberg

Fredde gör i vanlig ordning en alldeles fenomenal inläsning!

 

Hög puls och stresseksem

Bränd jord börjar, ordagrant, explosionsartat. Den fortsätter sedan på exakt samma sätt. Det är verkligen full fart från början till slut och jag vill påstå att det här är en av de nervigaste spänningsromaner jag någonsin lyssnat på. Och det säger inte lite. Det är korta kapitel, action och puls mest hela tiden. Det tar dessutom oväntade vändningar och bjuder på en intrig som sticker ut. Det är lite som att Åberg sneglat på ett antal liknande spänningsromaner, thrillers och inte minst populära filmer- och tv-serier, inspirerats – och gjort något eget av det. För på något vis kryddar han det annorlunda och bjuder på en actionrökare som inte känns som en dussinprodukt. Och det imponerar. Jag älskar också hur han lyckas få med högaktuella ämnen och lyfta diskussionen om klimatet på ett sätt som känns relevant och skänker en extra dimension.

Det här är långt ifrån aktivister som limmar fast arslet på E4. Här snackar vi terrorism i klimatets tjänst. Det är oerhört välskrivet, smart och överraskande vändningar avlöser varandra. Det är oförutsägbart, obehagligt, ibland underhållande tack vare fint samspel mellan karaktärer och smart dialog.

Mest fascinerad blir jag av det faktum att Åberg ju faktiskt erkänt hur han skriver sina böcker – med i princip obefintlig planering. Att med den skrivstilen koka ihop en intrig som flyger på det sätt som Bränd jord faktiskt gör är djupt imponerande och vittnar om en förbaskat duktig författare – och måhända en rejäl dos galenskap.

Jag har lyssnat på, och tyckt om, många av Åbergs böcker och har hittills kallat Dannyboy & kärleken för hans hittills bästa. I och med Bränd jord är jag dock benägen att ändra mig: Det här är Daniel Åbergs hittills bästa bok. En våldsam, fartfylld spänningsroman som imponerar  på många plan.

Jag vill rent av sträcka mig så långt att kalla Bränd jord för en av de bästa böcker jag lyssnat på i år. Och då har jag lyssnat på några stycken.

 

Bränd jord landar på 5 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *