Recension: Ingen ängel

Ingen ängel : Ditt namn är det sista du har, av och med Louie Marti

Ingen ängel är Louies berättelse om att gå sin egen väg och vägra inordna sig.

Om boken

“En lika osannolik som hejdlös livshistoria om en man som vägrat inordna sig och som gett sig tusan på att aldrig ta ett nej, utan att gå sin egen väg till varje pris.

Louie Marti växer upp i Rinkeby i en romsk familj och gör sin första indrivning redan som åttaåring. Louies mormor är bankrånare och hans pappa pastor i Filadelfiakyrkan, men han är ingen ängel.

Louie har problem i skolan men är socialt begåvad och har ett minst sagt drivet affärssinne. Han börjar sälja mobiltelefoner via Gula Tidningen och märkesjeans till lärarna på skolan. Trots att alla tecken på dyslexi finns där, är det ingen som hjälper honom. Han får klara sig själv, tills han en dag finner tryggheten i en av världens mest beryktade mc-klubbar. I klubben hittar Louie för första gången en samvaro med ordning och struktur. Men när han får en roll i populära tv-serien Gåsmamman inser han att han vill arbeta som skådespelare och det är dags att bryta med det förflutna.

En berättelse om att lämna den kriminella världen bakom sig och om vad det innebär att jaga en dröm som få anser att han har rätt till. Han anlitas även som föreläsare inom ämne som motivation och förändring. Han brinner även för att hjälpa barn och unga som lider av dyslexi, något han har egna erfarenheter av.”

 

Författarinläsning

Det är ju vida känt att biografier gör sig bäst i författarinläsning – under förutsättning att personen ifråga behärskar det. Det gör Louie med bravur, tycker jag. Det är gjort med inlevelse och hans humor genomsyrar inläsningen.

 

The Louie Story

Jag har träffat Louie vid ett tillfälle (inflyttningsfest på ett av förlagen där jag är utgiven) och kände då redan till honom efter SVT-dokumentären som även den heter “Ingen ängel”. Liksom den är boken en intressant inblick i en karismatisk människas liv, för Louie går verkligen sin egen väg. Det är underhållande att följa och inte minst fascinerande. Det hade helt klart kunnat bli en riktigt bra Netflix-serie i stil med Clark.

Berättelsen om hur han, redan som åttaåring, börjar som indrivare för att få in skulder från folk som handlar på krita hos hans morsa är förbaskat underhållande och målar upp bilden av en person som är både företagsam och envis. Man kan tycka vad man vill om detta med att tillhöra ett MC-gäng – Här förskönas dock inte deras kriminella aktiviteter utan det som beskrivs är sammanhållningen i gruppen där Louie, som vart han är rör sig, tar en naturlig plats och blir omtyckt och respekterad. Det märks inte minst på det faktum att han tar sig fram med envishet och personlighet – Skådespelarkarriären har tagit honom till roller i diverse filmer och serier och det ska bli spännande att se den utvecklas.

Jag hoppas att han får igenom drömmen med att filmatisera manuset som beskrivs i boken, för den hade varit oerhört intressant att se och där finns också en poäng: Zigenare, eller romer, har ett oerhört skamfilat rykte i samhället och deras historia bärs aldrig fram i media. Det enda exemplet jag själv kommer på på rak arm är just Kusturicas mästerliga “Zigenarnas tid” från slutet på åttiotalet.

Det här är, som tidigare nämnt, en väldigt fascinerande berättelse som är riktigt, riktigt underhållande. Delarna med hans färder med Ferdinand och förföljandet av en gammal plågoande från barndomen är stoff till fantastiska scener i en filmatisering. Det är både humor och kaxighet på hög nivå.

 

Ingen ängel landar på 4 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *