Recension: NORD

NORD, av Anna Winberg Sääf & Katarina Ekstedt

Haft den här i listan en stund och blev rejält sugen när kollegan Tobias Söderlund tipsade om den. And boy am I glad he did.

Om boken

“Efter en ödesdiger olycka i tonåren står Alex ensam, arbetslös och med självkänslan på botten. När han får ett erbjudande som verkar för bra för att vara sant tvekar han inte en sekund. Det är ett eftertraktat jobb som Commis de Cuisine, köksassistent, på den världsberömda stjärnkrogen NORD i de jämtländska fjällen.

Jobbet är stentufft, och snart kompliceras saker av att han faller för ägaren Alice Duwal, som är vacker och spännande men betydligt äldre än Alex och dessutom gift. Det dröjer inte länge förrän Alex inser att allt inte är som det verkar. Alice visar sig ha många hemligheter, och han dras in i en härva av lögner, sex och hot som verkar helt omöjlig att ta sig ur.

Vart kan du vända dig när ditt förflutna vägrar släppa dig fri?”

 

Malmsjö sviker aldrig

Som inläsare har man haft den goda smaken att välja allas vår Jonas. Och det fungerar naturligtvis ypperligt på alla plan.

 

Bra så in i Norden

De som känner mig vet att jag älskar mat.  Både spännande kulinariska upplevelser på restauranger (Armazém Do Sal på Madeira är fortfarande svårslagen) och att själv laga mat (helst med Michael Kiwanuka i högtalarna). Men jag älskar ju även filmer och serier i ämnet mat och dryck. The Bear, Boiling Point, Drops of God – The Menu. Nog blev jag smått till mig när jag läste att den här duon också skrivit en “gourmetthriller”. Min egen Gourmand tar steget betydligt längre, men skulle kanske också kunna klassas i den genren. NORD är dock mer krypande obehag blandat med spännande matlagningsupplevelser medan Gourmand kanske är lite äckligare – och med mer fokus på humor.

Oavsett är det med stort intresse jag ger mig i kast med NORD. Och avkastning får jag.

Det är välskrivet som tusan. Karaktärerna är färgstarka och intressanta, från huvudkaraktärer och ned till små perifera ansikten. Alex väg in i NORD och alla utmaningar han ställs inför är trovärdigt beskrivna och, för en älskare av matlagning som undertecknad, en fröjd att följa. Vägen in i Alice våld med allt som följer är skickligt beskrivet och allt sker med stigande puls och krypande obehag. Den här boken innehåller inte en långtråkig sekund och det finns så ofantligt mycket att tycka om.

Att säga att jag ser fram emot att lyssna på uppföljaren, SYD, är en underdrift. Faktum är att jag kommit fram till detta, och det säger inte lite med tanke på hur många böcker jag plöjer på tolv månader:

NORD är en av de absolut bästa böcker jag lyssnat på i år. En av de mer intressanta och trevliga överraskningar jag fått på oerhört länge. Storartat.

 

NORD kammar hem 5 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *