Mordet på Bokmässan, av Torbjörn Löwendahl
Löwendahl, som skrivit den dystopiska serien Stayin’ Alive, återvänder med något helt annat. Spännande!
Om boken:
“Författarinnan Gunnel är inte så gammal som namnet antyder. Hon söker en man värd att bli förförd av och ett förlag som vill ge ut hennes fantasymanus. Mordet på bokmässan i Göteborg ändrar prioriteringarna. Döden har vandrat vid hennes sida.
Polisen tror sig ha hittat sin man, men kan det verkligen vara så enkelt? Gunnel har personliga skäl att ta reda på vem mördaren är, och dessutom är det god research för ett deckarmanus.”
Författarinläsning
Torbjörn har tidigare läst in bland annat sin egen bok Perfect Day och Lukas Adamssons kortroman En miljon smaragder. Jag tycker att han gör ett finfint jobb som inläsare. Det är behagligt att lyssna till, helt enkelt.
Mord, sex och författardrömmar
Mordet på Bokmässan beskrivs som en relationsfokuserad deckare. Jag håller med men skulle vilja gå steget längre och kalla det för en erotisk feelgooddeckare. Ingen utsliten kombination om vi säger så.
Jag gillar vad Löwendahl gör med den här berättelsen. Det är en deckare, men ingen blodig, mörk sådan. Det är som sagt snarare lite feelgood och mys över det och fokus ligger mycket riktigt på relationerna. Som författare finner jag det oerhört intressant – och roligt – med inblicken i branschen. Namnen är fingerade men man känner ju igen karaktärsdrag hos många av de som tittar fram i persongalleriet. Att den där lugna norrlänningen med cowboyhatt skulle visa sig vara mördare, till exempel. Genialiskt, roligt och även om attribut känns igen så är det ingen som på något sätt svartmålas eller hängs ut. De som eventuellt känner igen sig lär älska det.
Det här är annorlunda och underhållande. Jättespännande blir det kanske inte, men det är heller inte meningen. Fokuset på sex och erotiska scener är vågat – och jag gillar det. Löwendahl är en väldigt duktig författare som kan leka med orden och det märks att han haft roligt i skapandeprocessen. Möjligen kan jag tycka att relationsutvecklingen snor LITE för mycket fokus från den faktiska intrigen, men det gör inte särskilt mycket. “Utredningen” är underhållande och så även Gunnels privatliv. Och Gunnel, ja. En trettiotvå (?)-årig kvinna vid namn Gunnel. Jag läste att någon hade svårt att köpa det. Men det har sin förklaring, ju, och nog fasen kan man döpa yngre förmågor till gamlingnamn?
Det här kan vara en av årets mest överraskande böcker i och med vad författaren skrivit tidigare. Lite som jag själv jobbar – att överraska innan man riskerar att hamna i ett fack är alltid kul.
Well done, Lionvalley. Snuskigt och gemytligt.