Recension: Sedlighetsbyrån

Sedlighetsbyrån, av Christina Wahldén

Jag har tidigare lyssnat på första två delarna av Wahldéns Darwin-serie, och det bör tilläggas att jag gillar båda skarpt. Det här är dock något nytt. Annan ö, andra tider.

Om boken

“Gotland, juni 1944. Polissystrarna Svea och Rut har skickats till semesterorten Ljugarn på hemligt uppdrag. Militärnärvaron är hög, och under ytan ruvar ljusskygga element som inte bara är ett hot mot lugnet på den lilla badorten, utan också mot rikets säkerhet. När unga flickor börjar försvinna och lik dyker upp längs kusten förvandlas det som började som ett enkelt spaningsuppdrag till något större och mörkare. När allt känns hopplöst korsas polissystrarnas väg av den märkliga grevinnan Lussan Kagg och hennes brokiga gäng motståndskvinnor.

Hyllade författaren Christina Wahldén har inspirerats av Gotlands dunkla historia och väver stilsäkert ihop en både spännande, stämningsfull och varm berättelse. Sedlighetsbyrån är den första delen i spänningsserien Polissystrar, som utspelar sig i Sverige på 1940-talet.”

 

Kovács

Angela Kovács står för inläsningen och gör det suveränt. Finfin inlevelse och passande ton.

 

Spännande och vackert

Jag tycker mycket om Wahldéns serie om Darwin (båda har fått 4,5 av 5 pannkakor, första delen Nämn inte de döda var även med på min topp 20 över bästa böcker år 2020), så det är med stor förväntan jag ger mig i kast med Sedlighetsbyrån.

Och nog infrias förväntningarna. Wahldén har ett sätt att skriva som gör att jag dras in i handlingen direkt. Miljöerna och tidsandan beskrivs levande och trovärdigt och det är något speciellt med tiden kring Andra världskriget och Gotland som kittlar lite extra. Karaktärerna är trovärdiga och intressanta och våra huvudkaraktärer, polissystrarna Svea och Rut, är spännande att följa.

Intrigen är smart, spännande, intressant, underhållande och bitvis mörk. Sedlighetsbyrån är lite som en Gott & Blandat-påse på det viset, och varenda godis är tack och lov en fröjd för smaklökarna. Jag älskar hur ön och tiden målas upp och det ligger spänning i luften hela tiden vilket gör att mitt intresse för intrigen aldrig svalnar. Tempot i kombination med det vackra språket och de färgstarka karaktärerna gör att det här är en bok av typen “Okej, en liten stund till, jag vill inte pausa riktigt än”. Ett riktigt bra betyg.

Den skiljer sig en hel del från Darwin-serien, naturligtvis, men Wahldéns förmåga att lyfta fram utanförskap och kvinnlig styrka förenar dem. Det finns oerhört mycket att tycka om här och faktum är att jag nog skulle vilja påstå att det här är den bästa av de tre Wahldén-böcker jag hittills hunnit lyssna på. En riktigt trevlig, drabbande och spännande kombination av deckare och tidsdokument. Jag ser verkligen fram emot del två i serien.

 

Sedlighetsbyrån landar på 4,5 av 5 pannkakor

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *