Recension: Det tredje ögat

Det tredje ögat, av Cecilie Östby

Cecilie Östby är tillbaka. Jag lyssnade på hennes Borta imorgon för ett par år sedan och tyckte mycket om den.

Om boken

“Efter mammans död bröt Esther kontakten med sin far, den berömde psykologen Filip Morgan. Men när hon får ett samtal om att han hittats död på vardagsrumsgolvet i ett förmodat självmord kastas hon in i familjelivet hon lämnat bakom sig.

Ju längre tiden går desto fler frågor uppfyller henne. Hur står det egentligen till med forskningsprojektet om sorg som Filip fått tiotals miljoner i anslag för att bedriva? Varför har deltagarna i terapigruppen egna nycklar till Esthers barndomshem? Och vem är egentligen den mystiska Diana, som tycks ha varit nära Esthers far och dessutom är övertygad om sin förmåga att kunna tala med de döda?”

 

Dufvenius

Skådespelaren Julia Dufvenius står för inläsning. Jag har lyssnat på några av hennes inläsningar tidigare och tycker att hon är riktigt bra. Det här är inget undantag.

 

Oförutsägbart, sa Bull

Jag tyckte som sagt om Borta imorgon och det är med stora förväntningar jag tar mig an Det tredje ögat. Inte minst låter det som en typ av bok som borde tilltala mig.

Så? Get on with it, herr recensent.

Jo. Det börjar lite trevande, ska erkännas. Det tar ett tag innan jag verkligen dras in i boken. Jag kan inte riktigt svara på varför.

Men. Cecilie är en förbaskat duktig författare. Det är inte bara en väldigt välskriven thriller. Den är också oförutsägbar, eggande – och väldigt annorlunda. På ett bra sätt. När intrigen väl börjat utkristalliseras och jag lär känna karaktärerna så fastnar jag. Och sen är jag fast hela vägen till slutet. Det är en smart intrig med många vändningar vi får ta del av. Jag må vara skeptisk till medium och dylikt, men jag tycker att författaren får till de “övernaturliga” bitarna i intrigen på ett övertygande och bra sätt som tillför utan att det känns överdrivet eller too much. Det är snyggt avvägt och återigen – Cecilie har lyckats skapa något annorlunda. Både intrigen i sig, dess genomförande och många av karaktärerna vi träffar på sticker ut och bjuder på något utöver det vanliga. Och sånt gillar jag ju!

 

Det tredje ögat landar på 4 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *