Recension: Begravningen

Begravningen, av Åsa Schwarz och Lena Karlin

Duon Schwarz och Karlin har bjudit på AI-thrillers och återvänder nu med första delen i en helt ny serie.

Om boken

“Aline Acker har alltmer tagit avstånd från sin rika och dysfunktionella släkt och det mörka arv hon bär på. Dessutom står hon inte ut med sin pappas fru, Marianne, och hennes son, Henning, som verkar hata Aline lika mycket som hon hatar dem. Men när hon helt utan förvarning får en inbjudan till sin pappas begravning blir Aline illa tvungen att återigen besöka barndomshemmet, den anrika herrgården på Augustholmen. Och väl där börjar hon misstänka att något inte står rätt till …

Carl-Eriks död har avskrivits som självmord, men det förmodade självmordsbrevet kan omöjligt vara skrivet av honom. En hotfull man som påstår sig vara en gammal vän till pappan dyker upp och hävdar att han har rätt att ärva en av Carl-Eriks tavlor. Allt fler märkliga omständigheter uppdagas och när Aline hittar ännu en kropp blir hon mer och mer övertygad om att mördaren finns i hennes närhet – samtidigt som hon i polisens ögon börjar se väldigt misstänkt ut.”

 

Mästerlig Berntson

Ja, jag vet. Jag är inte helt opartisk eftersom jag själv valde Berntson att ge röst åt min serie om Edda Headshot, men jag gjorde det ju för att hon är en av våra bästa inläsare som alltid gör ett fantastiskt jobb. Begravningen är inget undantag.

 

Mördande tavla

Schwarz & Karlin är en förbaskat bra duo. Det visade de redan i Dockfabriken och uppföljaren. Det här är något helt annat, men stilen känns igen. Det är välskrivet, smart och karaktärerna sticker ut.

Intrigen sticker ut den med och känns väldigt filmisk. Det är många trevliga vändningar och allt annat än förutsägbart, karaktärer som utvecklas på smarta sätt och tempot är gynnsamt – varken långsamt eller plattan i mattan. Miljön har en stor del också, och herrgården Augustholmen med tillhörande naturområden målas upp riktigt levande.

Det finns mycket att tycka om här, med andra ord och bådar väldigt gott inför kommande delar.

Jag ser verkligen fram emot del två, som ska släppas någon gång senare i år.

 

Begravningen landar på 4 av 5 pannkakor.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *