Recension: En bra man

En bra man, av Tina Trender

En till debutant, sånt är alltid spännande. Det är med vissa förhoppningar jag ger mig in i den här efter att ha läst mycket bra.

Om boken

“Thomas tyngs av skilsmässan, jobbförlusten och den skakiga relationen till dottern. Med neddragna rullgardiner i den alltför dyra lägenheten krymper hans värld, och hur han än vill göra rätt blir allting ändå fel. Alltmer uppgiven söker han tröst i nätporr och hamnar i ett destruktivt missbruk. Ett ödesdigert misstag sätter allt på spel, något som hotar hans redan bräckliga tillvaro. Då får han ett anonymt meddelande. Någon känner till vartenda felsteg han tagit. Någon som inte vill honom väl … ”

 

En bra Wallström

Martin Wallström är en av mina favorituppläsare. Han har en suverän ton och nerv i rösten och passar materialet perfekt. Här han vi snacka praktexempel på när en uppläsare förhöjer innehållet och ger det en ny dimension.

 

En bra debut?

Det händer att jag påbörjar en bok utan att ha läst vad den handlar om. Så är fallet med En bra man. Jag har läst mig till att den fått bra kritik, men faktiskt inte tagit reda på mer än genre, inläsare och att det är en debut.

Och det är ju något speciellt med att ge sig i kast med en bok vars innehåll man inte har en aning om.

Det visar sig snabbt att Tina Trender vet vad hon sysslar med. Jag tänker inte dra ut på det: J-ä-v-l-a-r vilken käftsmäll till debut det här är.

Det är välskrivet, smart, underhållande, sorgligt, obehagligt och man kan inte sluta lyssna. Det är nästan ändlöst nervigt. I Thomas hittar vi en otroligt fascinerande huvudkaraktär. Han är själva definitionen av ordet antihjälte. Han har ett stort hjärta, men allt han gör och tänker blir så fel, så fel. Han är sorglig, avskyvärd och det är så jäkla spännande att följa hans väg till att dels fördöma och på samma gång rättfärdiga sig själv samtidigt som han befinner sig på ett missriktat, märkligt korståg – allt för att vinna sin dotters kärlek. Han är en tankens Papphammar, skulle man kunna säga, och dessvärre är han nog en ganska korrekt avbild av en stor del av den manliga skaran där ute när det kommer till tankesätt, inskränkthet och dubbelmoral.

I andra även har vi bokens andra huvudkaraktär, som på mörka vägar försöker tjäna extrapengar genom utpressning och hon är nästan lika fascinerande. Här har vi en intrig jag faktiskt själv jobbar med i ett eget manus som inte riiiiktigt påbörjats. Deras vägar korsas naturligtvis och det blir en frontalkrock som heter duga.

Det är vågat, annorlunda, naket, grovt men ändå inte och det var oerhört länge sedan jag lyssnade på en bok som var såhär pass nervig och fartfylld – trots att den inte innehåller en enda biljakt eller svulstig actionscen. Här sitter jag och hoppas på en fortsättning för jag bara måste få reda på hur vad som händer med Thomas och hans ständiga felsteg.

Det här är en av de skarpaste debuter jag lyssnat på och det mest fascinerande jag plöjt i ljudboksväg på länge.

 

En bra man kammar hem fullpott. 5 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *