Recension: Silverfjärilen

Silverfjärilen, av Linda Schönbeck

Linda Schönbeck är snart aktuell med en spin-off i omåttligt populära Storm-universumet. Det här är hennes debut.

Om boken

“Under studentveckan hittas artonåriga Emma korsfäst efter en fest i en sjöbod nära hamnen i Skälderviken i Ängelholm. Platsen och motivet visar sig snart leda till händelser flera decennier tidigare. Polisen Max Carlberg och hans kollegor på enheten för grova brott i Helsingborg slungas nu in i en komplicerad utredning.

Frida Hammarsten är avstängd från sin tjänst som utredare på Ekobrott och besöker för första gången på femton år barndomshemmet i Ängelholm där hon tänkt ta det lugnt och renovera. När några pojkar hittar ett kranium råkar Frida vara i närheten. Fyndet visar sig ha en koppling till mordet på Emma och Frida blir allt mer involverad i en utredning hon borde hålla sig långt borta ifrån.”

 

Lyckad Lyckow

Maria Lyckow står för inläsning och gör i vanlig ordning ett mycket bra jobb!

 

Fjärilens vingslag

Det tar ingen längre stund innan det står klart att Schönbeck är en vass författare. Språkmässigt är det som att skära i wagyubiff med Satakekniv – Det är nice, aight? Relativt korta kapitel och gynnsamt tempo drar snabbt in mig i berättelsen. Jag tycker verkligen om blandningen av tidsepoker – Det tillför en ytterligare dimension till berättandet och framförallt så funkar det väldigt bra. Det är inte helt ovanligt att författare trasslar till det lite för sig när det gäller tidshopp. Det är inte alltid en styrka, främst inte i ljudboksformatet. Som lyssnare är det lätt att gå vilse, men det är som sagt en sak Schönbeck hanterar riktigt fint.

Intrigen i sig kanske inte sticker ut jättemycket, men den är smart, effektiv och de olika tidsaxlarna hjälper återigen till att göra det hela än mer intressant. Likaså gör Schönbecks språkliga finesser, nerven och de intressanta karaktärerna sitt för att bjuda på finfin spänning!

Silverfjärilen är onekligen en imponerande debut som bådar riktigt gott för kommande manus!

Silverfjärilen landar på 4 av 5 pannkakor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *