Recension: Bed & Breakfast för lata brudpar

Bed & Breakfast för lata brudpar, av Frida Gråsjö

En feelgood med inslag av domstolsbeslut, kan det vara nåt?

Om boken

“Beatrice Blom har alltid gjort vad som förväntas av henne. Klädseln är oklanderlig och karriären som jurist har bara börjat. Allt borde vara perfekt, men det är något som skaver. På väg hem efter en misslyckad dejt ser Bea hur en av domarna på den domstol där hon arbetar träffar en välkänd kriminell på en mörk bakgård. Hon nämner det för en kollega, och kort därefter blir hon föremål för illvilliga anklagelser. Mot sin vilja tvingas hon ta en paus från arbetet på domstolen. Medan Bea väntar på att allt ska bli uppklarat börjar hon jobba på Bodins Bed & Breakfast som trädgårdsmästare. Hon anmäler sig också som vigselförrättare och får en mer än normal dos av bröllop i sitt liv. När problemen på domstolen ställs på sin spets behöver hon stå upp för sig själv. Men vad är det Beas hjärta på riktigt slår för?”

 

Dufvenius

En av våra främsta skådespelare gör en suverän insats. Julia Dufvenius passar perfekt till detta!

 

Domstolsbeslut och dåliga dejter

Feelgood med inslag av domare och kriminella? Det var sannerligen en intressant kombo och jag gillar ju saker som sticker ut.

Gråsjö målar upp ett intressant persongalleri som gör sitt för att få historien att flyta på. Det hjälper också att hon skriver väldigt, väldigt bra. Det är rappt berättat, glimten i ögat och stora doser humor.

Det finns mycket att tycka om här och jag tycker bitvis att Gråsjö hittar en egen liten nisch i en ganska vältrampad genre. Med det sagt: Är man en feelgoodfantast så måste man vara på fel humör eller lida av tillfällig paranoia för att inte älska det här.

Jag, som (kanske lite motsägelsefullt som själv skriver en feelgood/roman-serie) har ofta lite svårt att dras in helt i genren. Det av den enkla anledning att det sällan blir direkt spännande, även om förvecklingar och relationer emellanåt kan bli nog så komplicerat och pulshöjande som jakt på organtjuvar (för att dra ett exempel). Men så är spänning i sig inte målet med en feelgood, för då hade man kanske satsat på att skriva spänningsromaner istället? Bed & breakfast puttrar på i mysig takt och jag är underhållen rakt igenom. Likväl tycker jag att de rättsliga inslagen är en riktigt fin krydda på moset och ger mig en extra anledning att dras med. Och även om det kanske aldrig blir just jättespännande så får vi ändå till lite lätt nerv i och med bokens kriminella element (och då menar jag inte en radiator på rånarturné). Det är tacksamt.

Jag gillar det här och kommer definitivt att ta mig vidare i serien – det väcker dessutom intresse att ta sig an Gråsjös mysdeckarserie. Som sagt: Är du feelgoodnarkoman så har du en riktigt fin fix här!

 

Bed & Breakfast för lata brudpar landar på 3,5 av 5 pannkakor

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *