Recension: Sprängdåd

Sprängdåd, av Lisa Bjerre och Susan Casserfelt

Fjärde boken i Bjerre och Casserfelts serie Linje 17 – och den första jag lyssnar på!

Om boken

“En bomb briserar i ett bostadshus. En polisman dödas i explosionen. Dådet gör människorna i förorten Bagarmossen skräckslagna. Vem blir nästa offer?

När polisen Jack Karlberg söker upprättelse slits han mellan lojaliteter i en livsfarlig balansgång. Ska han göra upp med sitt förflutna, en gång för alla?

Samtidigt står 16-årige Eddie inför val som kan förändra hans liv. Med en bror i fängelse och en sjuk mamma tvingas han att strida mot allt han tror på.

Hur långt är en människa beredd att gå för att skydda sin familj?

Sprängdåd är den fjärde delen i serien Linje 17 där vi får följa poliserna Lina Kruses och Jack Karlbergs vardag i Stockholmsförorten Bagarmossen.”

 

Explosivt med Leining

Gunilla Leining står för inläsning, vi ordar inte mer om saken än att hon passar perfekt och lyckas med en klanderfri prestation. Som alltid!

 

Högaktuell spänning

Det här är som sagt första boken i serien Linje 17 som jag lyssnar på. Egentligen tycker jag inte om att hoppa in mitt i, även om den huvudintrigen är fristående, men det fick bli så.

Bjerre och Casserfelt kan sin sak, det bevisas väldigt tidigt. Tempot är rappt, språket flyter på som att skära i wagyufilé med Satake-kniv. Vi slängs in i handlingen direkt och jag har inga problem med att lära känna karaktärerna även om de somliga redan hängt med i ytterligare tre böcker.

Samtliga karaktärer känns genomtänkta och trovärdiga och dialogen likaså. Det är högaktuella ämnen som avhandlas och det är både rafflande spännande, obehagligt och sorgligt på samma gång. Jag tycker att duon behandlar ämnet på ett fint sätt. Det är sakligt, utan moraliska pekpinnar, empatiskt och utan att man prackar på personliga värderingar – även om de såklart kan märkas av i vissa avseenden, vilket ska sägas inte stör (kanske till stor del för att de delas av recensenten).

Det är en realistisk spänningsroman med gasen i botten OCH tid till eftertanke. Den är smart uppbyggd och jag blir genast sugen på att lyssna på fler böcker om Kruse och Karlberg.

 

Sprängdåd landar på 4 explosiva pannkakor av 5.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *