Recension: Barbro före Babben

Barbro före Babben, av Babben Larsson

Eller Babben Begins, som den ju också hade kunnat heta!

Om boken

“Du vet vad jag gör. Men vet du var jag kommer ifrån? Vem jag var innan jag blev Babben med hela svenska folket?

Följ med mig till mitt barndomshem. Det var här det började, med en liten tös som hette Barbro. En skitunge i gummistövlar som red på kor och hade svårt att lyda.

Du får fiska ödlor, ramla i trappor och äta världens godaste pepparkakor. Träffa tre generationer av min familj och följa vår kamp att leva tillsammans på gården hemma i Dalhem. Vi ska köra moppe och Volvo Amazon, både lagligt och olagligt. Gå vilse och hitta hem.

Det blir humor, tragik och allt däremellan. Vem påstår att livet är enkelt?

Du vet hur historien slutar, men det var hemma vid köksbordet allt började. Där satt en flicka som inte trodde att hon dög men hon gjorde allt för att hennes pappa skulle skratta.”

 

Författarinläsning

Babben läser tack och lov in på egen hand. Utan hennes härliga dialekt och komiska tajming hade det ju känts ganska tomt. Riktigt bra inläsning.

 

Babben Begins

Babben är en av våra mest folkkära multitalanger. Komiker, skådis, programledare, sångerska, föreläsare – och författare. Jag har alltid gillat Babben. Hon har en sån jäkla härlig utstrålning och fantastisk komisk tajming. Sett henne på Norra Brunn vid ett tillfälle och det enda negativa jag kan säga om det framträdandet är att det var för kort. Ett bra betyg om något.

Men människan bakom komikern och tv-personligheten visste jag inget om, mer än det uppenbara ursprunget. Det är därför med stort intresse som jag tar mig an den här biografin.

Det är en välskriven, intressant och bitvis känslosam berättelse. Vi får en finstämd och humoristisk men också allvarstyngd berättelse om en uppväxt kantad av hårda, ganska frånvarande föräldrar och ångest som dämpas med sockerintag. Allt naturligtvis kryddat med Babbens underbara humor och träffsäkra ton i inläsningen. Ett av greppen som används är att hon talar direkt till sin bortgångne far, en fadersgestalt hon minns med vördnad och saknad men där många frågetecken uppenbarligen kvarstår. Varför var han så frånvarande, varför var känsloyttringar i hemmet sånär som icke-existerande och varför såg han på när morsan emellanåt tog till med fysisk bestraffning? Det finns beskrivningar som skär i hjärtat och jag tycker främst att en episod där Babben skriver ett brev och lägger under pappas kudde för att berätta vad han betytt är väldigt vacker. Däremellan får vi ta del av hennes väg in i rampljuset som påbörjas med sånglektioner och annat i tidig ålder.

Det är som sagt en känslosam berättelse och mörkret är närvarande, men det är inte överdrivet dramatiskt alla gånger – Något som vägs upp av, ursäkta om jag blir tjatig, Babbens humor och fina inläsning. Bilden av uppväxten på Gotland som målas upp är både sorglig och idylliskt mysig i omgångar. Det är dessutom en berättelse som väcker mersmak – Även om jag vet ATT hon är en av våra mest folkkära så skulle jag gärna lyssna till fortsättningen som går in mer på djupet kring den resan och hur vuxenlivet sett ut, något vi här, som titeln antyder, bara får en väldigt liten inblick i.

Sammanfattningsvis en välskriven, intressant bakgrundshistoria om en väldigt intressant människa!

 

Barbro före Babben landar på 4 av 5 gotländska saffranspannkakor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *