Recension: Utan gränser

Utan gränser, av Lucina Andrev

Det här är första delen i i Lebedova-trilogin, skriven av Luciane Andrev, som är pseudonym för en hemlighetsfull person.

Om boken

“En av Sveriges mest framgångsrika finansmän utsätts för ett brutalt rån som snart visar sig vara en skenmanöver. I själva verket är dådet en hämndaktion utförd av oligarken Ivan Fedchenkov. Men vad Fedchenkov inte vet är att den svenska militära underrättelsetjänsten har placerat sitt mest strategiska vapen för att följa hans aktiviteter officeren Olga Lebedova Josefsson. Samtidigt försöker reportern David Hermelin ge upprättelse åt en rysk kollega som blivit mördad. Snart är också han indragen i detta storpolitiska spel.

Utan gränser är en högaktuell thriller om vår samtid där vi genom författarens unika insyn i affärsvärlden, på den politiska arenan och i media får ta del av historier som aldrig tidigare berättats. Det handlar om korruption, kriminalitet och krig men också om modiga människor som verkar i det dolda för att värna om vår tillvaro.”

 

Pekkari

Boken är inläst av skådespelaren Sofia Pekkari och jag kan konstatera med en kort sökning på Storytel att vi har med en erfaren inläsare att göra, ändå är det första gången jag lyssnar till henne. Och vilken inläsare! Här har vi en potentiell blivande favorit!

 

Aktuell finansthriller

Utan gränser är verkligen ingen slow starter. Tvärtom kickar spänningen igång direkt och får mig på. Det är också väldigt tidigt tydligt att personen bakom pseudonymen har rikligt med insikt i allt intrigen kretsar kring.

Det första som slår mig, när vi kastats in i spänningen, är hur välskriven Utan gränser är. Lite som att doppa en brödbit i dyr olivolja och se det italienska landskapet målas upp när smaklökarna aktiveras. Det är snyggt, riktigt snyggt. Levande miljöbeskrivningar och mänskliga reaktioner kryddas med snygga detaljer utan att det någonsin känns krystat eller för utdraget. Jag tänker naturligtvis alltid på språket när jag lyssnar, författare som jag är, men det är inte ofta jag dras med på det här viset.

Intrigen i sig är smart och karaktärerna intressanta. Ibland blir det våldsamt, ibland är intressant och ibland bjuds vi på rafflande spänning. Det är annorlunda och realistiskt och tillhör definitivt inte mall 1A. Det är en spännande och skrämmande insyn i politik och finansvärlden som känns högaktuell. Jag kan bitvis uppleva den lite lätt rörig, men det kan lika gärna bero på att jag under någon kortare period tappar fokus av olika anledningar.

Det är oavsett en oerhört intressant thriller som väcker mersmak – och nyfikenhet. En av årets hittills trevligaste litterära bekantskaper!

 

Utan gränser landar på 4 av 5 pannkakor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *