Recension: Fredens drakar

Fredens drakar, av Nils-Petter Löf

Löf, denna mångfacetterade författare som är finalist i Storytel Awards i år (och har vunnit en gång!) i kategori ungdom, är tillbaka med en ny bok!

Om boken

“Drakarna har mystiskt försvunnit, och en uråldrig ondska har vaknat till liv. Bara genom att slå sig samman kan Izel, Zalak och Maxwell hoppas på att återställa balansen och bekämpa ondskan.

Följ med på en fängslande resa genom en värld av magi och hemligheter.

Är du redo att omfamna det extraordinära och bli en del av denna resa för att rädda en värld i kris? Vänta dig det oväntade och låt äventyret börja nu!”

 

Författarinläsning

Nils-Petter har valt att läsa in boken själv. Ett riktigt djärvt och, ska det visa sig, bra val. För att vara första boken så tycker jag att han lyckas oerhört bra. Inläsningen av själva brödtexten görs med bra inlevelse och ton och han lyckas få till och med få till nyanserna som skiljer de olika karaktärerna åt, ibland väldigt lite men ack så märkbart, något som kräver sin talang. Imponerande!

 

Drakar och kris

Man kan ta intrigen i Fredens drakar och spegla mot världen vi lever i när det kommer till kriser, förestående och pågående krig och maktkamper. Nils-Petter har skrivit i många olika genrer, vitt skilda böcker, men en sak de alla har gemensamt är hans förmåga att mejsla ut karaktärer. Vi får ofta unika berättarperspektiv och intressanta karaktärer som är lätta att ta till sig. Fredens drakar är inget undantag.

Intrigen i sig är ganska klassisk och världsbygget är imponerande. Språkmässigt är det också riktigt, riktigt bra. Nils-Petter har alltid skrivit intressanta och underhållande böcker, men han tog ett stort kliv i utveckling i och med hans fantastiska Vad rimmar på Flora? (ni som läst och, till skillnad från mig, älskade Där kräftorna sjunger – Flora är bättre på typ alla plan), en utveckling som fortsätter. Tempot är trivsamt och miljöerna levande.

Och då är det här ändå inte någon av mina föredragna genrer och riktar sig kanske till en något yngre målgrupp – även om innehållet är spännande och moget nog för alla åldrar (från tonnis, kanske, med tanke på våldsamt innehåll).

 

Fredens drakar landar på 4 av 5 pannkakor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *