Recension: Ett solklart mord!

Ett solklart mord!, Sofia Rutbäcker Eriksson feat. Mattias Boström

Katarina och Greta är äntligen tillbaka!

Om boken:

“En privatdetektiv är aldrig privat. Det får Katarina verkligen känna av efter en yrkesmässig fadäs. Nu är hon dessutom beordrad samtalsstöd bara för att hon “tog i lite väl hårt” vid ett ingripande. Vilken tur då att hon har Gretas bröllop att fokusera på – att bli en bridezilla å Gretas vägnar är något hon sett fram emot, tills det visar sig att någon helt annan tar över den rollen. Att få sig en sittplats för att varva ner i solens sken vid Luleås mest eftertraktade solbänk är bara att glömma. Den är ockuperad av samma klientel varje dag – Solveig och Sol-Paul och några andra som aldrig förstått risken med att den norrbottniska solen får en att färgas till en Bullens varmkorv. När ett dödsfall sker vid denna bänk är Katarina säker på att det är “ett solklart mord” och detektivbyrån tvekar inte en sekund med att ställa samtliga PRO:are mot väggen när de söker svaren på gåtan. Men den här gången visar det sig bli farligt för Luleås bästa och i och för sig enda detektivbyrå. Faktiskt så pass farligt att allt som de känner till sedan tidigare kan komma att bli ett minne blott. ”

 

En solklar Jelinek

Som vanligt är det Ellen Jelinek som läser in Zapp & Asplövs galenskaper och tacksam är jag över det. Hon gör det fantastiskt!

 

Don’t fuck with PRO

Jag vill börja med att säga detta: Kolla in boktrailern i Sofias sociala medier. Jag är vanligtvis svalt inställd till just boktrailers, men i det här fallet snackar vi en episk, högoktanig, pulshöjande sådan.

Även om mysdeckare vanligtvis inte är min go-to-genre så har de väl inte undgått någon att jag älskar duon Zapp & Asplöv? Här är det alltid karaktärer och galenskaper som står överordnat intrigen – men Ett solklart mord! är faktiskt snudd på prov på undantaget som bekräftar da rule, för här tycker jag att intrigen – och alla små sidohandlingar – sticker ut lite mer. Eller så beror det på att det var så länge sen vi fick hänga med gänget.

Oerhört underhållande är det åtminstone och jag förundras faktiskt över att Rutbäck (feat. Boström) lyckas klämma in så mycket härligt i en så kort bok, för den här klockar in på 5,5 timme.

Sen kan man ju fråga sig om Zapp-universumet börjar bli ett multiverse som snuddar in på Edda-universum? För och häpna om det inte är ett gäng galna gamers med här, även om det är Fortnite som står på menyn. Eller kanske är det snarare ett gamingfeelgood-verse som riskerar att sluka båda bokserierna? Spännande och hedrande är det iallafall!

I vanlig ordning är Rutbäck inte bara humorns okrönta drottning – och hur finns det tonvis av här, jag garvar ofta högt – hon klarar även av att bjuda på känslosamma stunder mitt i allt, som när Zapp gör en så kallad intervention mellan Greta och hennes Ulf. Det är vackert och säger mycket om det rika känsloliv vår författare sitter på. Världens största hjärta kan debatteras och jag är först med att starta namninsamling för att göra det officiellt.

Det finns med andra ord, i vanlig ordning, mycket att älska. Och för er som (liksom jag själv, oftast) inte är jätteförtjust i långa bokserier och var rädda för att den eminenta detektivbyrån stannat en stund för länge trots att fikastunden torde vara över? Så fel, så fel. Här bevisar Rutbäck (feat. Boström, borde kunna utmynna i en grym rapduo på Tiktok) att detektivbyrån kan förnya sig och fortsätta känna sig välkomna. Detta kan vara den hittills starkaste boken i serien!

 

4,5 av 5 pannkakor till detektivbyråns återkomst!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *