Recension: Den som överlever

Den som överlever, av Victor Pavic Lundberg

Pavic vann 2022 års Crimetime awards för årets deckardebut, så det är med vissa förväntningar jag ger mig i kast med denna.

Om boken

“Loa Bergman återvänder till journalistiken efter en lång sjukskrivning. När han letar efter vinklar inför den stundande tjugoårsdagen av en nationell katastrof ramlar han över ett spår som ligger närmre hans eget öde än vad han först vill erkänna.

Samtidigt bedriver Danijela Mirkovic, Loas kollega på tidningen och tidigare vän, en egen utredning och hittar märkliga oklarheter. Båda två dras in i en livsfarlig spiral i jakten på sanningen.”

 

Svensson

Christoffer Svensson står för inläsning. Han är  något av en veteran som passar den här boken perfekt. Suverän ton och känsla!

 

En debut att vara stolt över

Det tar inte överdrivet många minuter innan den här debuten fångar mitt intresse. Katastrofen som det hela kretsar kring är fint uppmålad och sätter verkligen tonen. Det må låta mörkt, men jag är en sucker för katastrofer, oavsett om det är naturfenomen eller sådana som beror på människans påfund. Där är jag alltså lättsåld.

Det är med andra ord spänning och nerv från första stund och vår debutant har mig i järngrepp så gott som hela vägen. Dock kan jag bitvis uppleva intrigen något rörig. Varför? Jag är i efterhand osäker själv, men det händer att jag tappar fokus lite och börjar undra vem som är vem. Det kan lika gärna handla om min förvirrade hjärna som bokens uppbyggnad, så där får ni övriga lyckliga lyssnare agera bödlar eller änglar. En oerhört välskriven, smart konstruerad bok är det dock onekligen. Och karaktärerna känns trovärdiga och väluppbyggda- men fan, Mirkovic, sluta vara så jävla nonchalant när du åker taxi! Fine att chauffören läste namnet fel, men man kan bemöta servicefolk med mer respekt, yo!

Jag tycker väldigt mycket om Den som överlever. Det är en smart, nervig och realistisk berättelse trots vissa röriga partier så är det svårt att värja sig. Grattis till en förbaskat fin debut, Victor!

Den som överlever kraschlandar på 4 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *