Recension: Fasad

Fasad, av Johanna och Johan Hurtig Wagrell

Komikerparet debuterar som spänningsförfattare!

Om boken

“1995 försvinner 16-åriga Gabriella Gabby Sorani spårlöst i Kalmar. 25 år senare är fallet olöst. I Stockholm är tv-producenten Sanna Lundgren i kris sedan en deltagare i realityprogrammet hon jobbar med hängt sig i direktsändning. Enda sättet för Sanna att rädda sin karriär är att åka till sin hemstad och göra en dokumentär om Gabby-fallet.

Eftersom Sanna gick på samma skola som Gabby innebär det också att hon kommer att ställas öga mot öga med demoner från förr. Polisinspektör Elizabeth Hallman är samtidigt på väg att lämna Kalmar för en efterlängtad nystart i Stockholm.

Men i takt med att hon dras in i den utredning hon försökt hålla sig borta från blir det lättare sagt än gjort … “

 

Leining

Känner mig som en kopieringsmaskin men: Gunilla Leining är en av våra allra bästa. Hon gör detta fantastiskt bra.

 

I Småland kan alla höra dig skrika

Fasad är en true crime som utspelar sig i en småstad. Det har vi många andra fina exempel på, inte minst författare som Lina Bengtsdotter. Det låter som något vi kanske “kan” vid det här laget?

Ja, så är det ju. Men inget negativt med det. Fasad sticker dock ut på vissa sätt. Till att börja med är det en oerhört välskriven roman som drar in mig som lyssnare på direkten och håller mig fast i ett stadigt tvåhandsgrepp om axlarna. Den är kanske ingen pulshöjare, men språket, alla smarta vändningar och intressanta – och trovärdiga – karaktärer hjälps alla åt för att lyfta det.

Inledningen är riktigt, riktigt snygg, med en Big Brother-liknande inspelning som ballar ur. (Det får även igång mina tankar som författare, och närmre bestämt en väldigt specifik idé jag suttit och jobbat på vid sidan om i nåt år.) Och det är såna här spännande grepp som får boken att sticka ut och kittla lite extra.

Det är en underhållande och intressant bok rakt igenom och jag överraskas själv vid flera tillfällen. Duons komiska ådra märks också av emellanåt, även om det här inte är någon humoristisk historia i sig. Jag skickar vid ett tillfälle ett mail till mig själv för att komma ihåg en väldigt specifik ordlek som får mig att skratta rakt ut. Det rör namnet Douglas och en viss Siri. Mitt mail innehåller den korta rubriken “Dog ass”. Nu vet ni det. Ni som fattar, ni fattar och ni som inte läst eller lyssnat än – Varsågoda. Dog ass är bokens absolut roligaste stund!

Sammanfattningsvis en riktigt, riktigt välskriven och bra spänningsdebut som lovar väldigt gott inför framtida böcker!

 

Fasad landar på 4 av 5 pannkakor

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *