Recension: När allt är över

När allt är över, av Charlotte Al-Khalili

Al-Khalili slog igenom på allvar med boken Malström 2022. Nu är hon äntligen tillbaka med nästa roman!

Om boken

“Jennifer har flytt från sin våldsamma exman och lever gömd med dottern Alice. En morgon hittas Alice ensam i sovrummet. I lägenheten finns blodspår men Jennifer är spårlöst försvunnen. Exmaken verkar ha lyckats med det han så länge hotat Jennifer med, att döda henne och röja undan kroppen.

Åklagaren Richard Bielke och hans assistent Olivia Oldenheim leder utredningen och i början ligger all fokus på exmaken. Men när bevisen inte håller tillräcklig tyngd, och Jennifers kropp inte hittas, väcks den svindlande insikten hos Olivia att förövaren kanske kommer slippa undan. Hon vägrar acceptera det, och kommer farligt nära gränsen för vad hon i lagens namn tillåts göra.

När allt är över är den första delen i en ny, högklassig spänningsserie för alla som älskar Katarina Wennstams och Malin Persson Giolitos romaner. Huvudperson är Olivia Oldenheim, skarpast på åklagarkammaren och skoningslös i de strider hon väljer, men ofta underskattad på grund av sitt fysiska handikapp.”

 

Maria Lyckow

Lyckow gör en lyckad inläsning, precis som i fallet med Malström!

 

Underskattad hjältinna

Malström slog ned som en liten bomb i litteraturvärlden och imponerade stort på mig. Det bär man naturligtvis med sig när författaren kommer ut med nästa bok. När allt är över är måhända inte en riktigt lika ball titel som Malström och böckerna skiljer sig åt på många andra sätt också. Det är dock inget negativt menat. Medan Malström bollade sexton perspektiv (!) och berättades på ett väldigt intressant sett som i händerna på fel författare inte hade funkat så är Al-Khalilis nya lite mer lik andra böcker i genren. Sett till hur den är berättad, ska poängteras. Men även här är strukturen väl genomtänkt och bjuder på många häftiga (några RIKTIGT häftiga och oväntade) vändningar. Wow, säger jag, för att kasta mig med överanvända uttryck och jag anser att det behövs här, för vi buds på en rejäl åktur och det beror inte bara på att bokens huvudkaraktär sitter i rullstol.

Det är välskrivet och smart och man sitter som fastnaglad. Det är också underfundigt på sina ställen utan att humorn på något sätt tar över. Jag ler åt saker som att folk på kontoret försöker få till ett förbud mot att värma upp lunchlådor med fisk när det är vår hjältinna som oftast står för just den maträtten. Jag skrattar rakt ut åt en passage där det ska ges en sammanfattning av ett dokument som enligt en karaktär består av 150 sidor, varpå denne rättas med den lakoniska responsen “147 sidor”.

Al-Khalili belyser, likt i förra boken, ett dessvärre högaktuellt ämne på ett spännande sätt. Det som hade kunnat utspela sig som en standardintrig i valfri krimroman förvandlas i hennes händer till något alldeles speciellt. Karaktärerna är trovärdiga och intrigen likaså. I Olivia hittar vi dessutom en för litteraturen klart underrepresenterad grupp, för hur ofta har du läst eller lyssnat på en spänningsroman med en huvudkaraktär som sitter i rullstol? Inte särskilt ofta, eller hur? I Europa Refugium, uppföljaren till min debutroman, finns en stark och smart huvudkaraktär som också sitter i rullstol och hon är, likt Olivia, en man inte bör underskatta. Olivia är alltid den smartaste i rummet och den som folk minst räknar med. En fantastisk karaktär. Om jag burit hatt så hade detta varit tidpunkten att ta av den i en liten fin gest. Hatten av till ännu en suverän roman.

 

När allt är över landar på 4,5 av 5 pannkakor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *