Recension: Payback

Payback, av Leffe Grimwalker och Alex Storm

Payback är senaste boken i serien om Alex Storm. Som jag har väntat.

Om boken

“Alex Storm har förlorat allt. Den svenska triaden finns inte längre, kasinot har brunnit ned och Wong är död. Han har ingenting kvar, förutom Ma, men hon är utom sig av sorg över sin son och oförmögen att hjälpa. Alex vet inte ens om hans enda dotter, Frida, är död, eller bara försvunnen tillsammans med Lily Rose. Hans exfru Jessica hatar honom.

Den excentriska poliskvinnan Bella Stassi tvingade Alex att välja mellan att ruttna i fängelset eller bli hennes informatör. Alex valde det senare. Vilket kanske inte var så smart, med tanke på att någon nu har golat ut honom och samtliga Sveriges kriminella vill se honom död. Förutom de godhjärtade torpederna Bamse och Ludde, som kom till Alex undsättning i kampen mot den mystiska Kingpin.

Alex och Ma har inget annat val än att fly. De åker norrut med ett pris på sina huvuden. Det ingen vet är att Alex bror, Peter Bao, har tagit upp jakten på Alex, fast besluten att straffa honom med ett öde värre än döden.”

 

Malmsjö

Malmsjö står som vanligt för inläsning av Alex äventyr och fuck vilken perfekt match det är, na? Den här skräpmasken är en av Sveriges mest populära inläsare av en anledning.

 

Nerv, action och lite Fargo-feeling

Det är fascinerande att man lyckas hålla liv i en serie efter så många böcker. Det är ju inget ovanligt i sig med serier som består av fler än tio böcker, men personligen kan jag ha lite svårt för det. I fallet Storm har Grimwalker dock visat att det funkar, för han lyckas förnya sig på något vis inför varje bok och detsamma gäller de spinoffer som hittills släppts – Det är hög kvalitet och hög fart rakt igenom.

Payback börjar som en käftsmäll och fortsätter som en obarmhärtig runda i boxningsringen. Det finns inte en lugn stund och intrigen överraskar. Jag får lite vibbar av Fargo (serie-versionen) och främst senaste säsongen, när det kommer till vissa showdowns och Orsa-gangsters.

Som vanligt introduceras vi för ett gäng färgstarka karaktärer och jag, som ju nu officiellt fått äran att skriva spinoff om Bamse och Ludde, blir glad i själen av att följa de här två skäggiga, tjocka bögarna. De tillför en härlig och välbehövd krydda till mixen och detsamma gäller bokens nya bad guy Johan Gillman (verklighetens namne har inget med den fiktiva karaktären att göra. VAD JAG VET!).

Det finns partier i Payback som är så jäkla nerviga och bombastiska att man sitter på helspänn. Det är filmiskt på en ny nivå och jag älskar varenda sekund. Jag skulle vilja dra det så långt som att säga att Payback är den bästa boken om Alex Storm, bortsett från möjligen den allra första.

Och att Leffe gör en Revenant är ju förbaskat snyggt. Och det här med att sjunga på danska måste vara den snyggaste omskrivningen för att kräkas som jag någonsin hört.

Payback landar på 4,5 av 5 pannkakor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *