Recension: De förbjudna kapitlen

De förbjudna kapitlen, av Anders Nilsson

Det här är första delen i Anders “Johan Falk” Nilssons nya bokserie Spionernas krig.

Om boken

“Sommaren 1982. En tidig morgon får Tore Forsberg, chef för Säpos kontraspionage mot Sovjetunionen, oväntat besök av en kvinna som påstår sig ha arbetat för den svenska säkerhetstjänsten under andra världskriget. Utblottad och bortglömd ber hon en misstänksam Tore om hjälp. Mötet öppnar dörren till hemligheter som krafter från det förflutna är beredda att försvara – med livet som insats.

Vintern 1940. I norra Finland stormar de ryska invasionsstyrkorna västerut, i riktning mot Sverige. Kriget kryper allt närmare och den egensinnige Teddy Ternberg rekryteras till en ny specialenhet inom den svenska militära underrättelsetjänsten. Han måste inte bara hantera hotet från främmande makter – mycket tyder dessutom på att en dubbelagent nästlat sig in i de allra hemligaste rummen.”

 

Malmsjös krig

Malmsjö är klockren som inläsare av Nilssons nya spionserie. Match made in heaven, som man brukar säga.

 

Det vi inte vet

Nilssons skönlitterära debut Slutet var bara början var sannerligen början på något fint och stort. Förväntningarna på det här spiondramat är därmed högt satta och inte minst efter att ha lyssnat på berättelsen om all research som ligger bakom.

Jag tycker väldigt mycket om filmer som handlar om Andra världskriget och spionthrillers kittlar naturligtvis. Det är kanske inget vi är särskilt bortskämda med i svensk litteratur –  och främst inte mixen krig och spioneri. Det märks snabbt att Nilsson lagt ned oerhört mycket själ och hjärta i att få fram den här berättelsen. Det är något som ligger honom nära och det känns i varje mening.

Det är en rafflande, intressant och smart berättad spänningsroman och något HELT annat än hans nystartade bokserie om Johan Falk. Språket känns igen, även om De förbjudna kapitlen av förståeliga skäl inte är berättade med riktigt samma nerv och korta kapitel. Det är djuplodande och avslöjande. Det är många namn att hålla koll på – något som fungerar ganska bra för att man snabbt lär sig rangordna vilka man verkligen behöver komma ihåg och vilka som passerar förbi lite för att få berättelsen framåt. Det är främst väldigt intressant, inte minst med tanke på att detta sägs vara sanningar som inte avslöjats tidigare. Spänningsnivån har toppar och dalar men när Nilsson väl bränner på med actionsekvenser så är det nervigt, snyggt och realistiskt. Och, naturligtvis, är allt väldigt filmiskt (ge oss en filmatisering – jag kommer att tjata).

Det väcker mersmak och det ska bli oerhört spännande att följa serien – Och det ska sägas att epilogen, författarens egna ord, kanske är det mest rafflande i hela berättelsen. Snyggt!

 

De förbjudna kapitlen landar på 4 av 5 pannkakor.

Ett svar på ”Recension: De förbjudna kapitlen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *