Recension: Ett nytt, fräscht liv

Ett nytt, fräscht liv, av Isabell Jonasson

Här kommer något så ovanligt som en debutant i dubbel bemärkelse. Det är nämligen både författarens och inläsarens debut.

Om boken

“Alla medel är bra utom de dåliga, eller?

Hanna är tjugonio år, bor i Visby och lever något sorts liv. Jobbet i hemtjänsten är vad det är. När hon är ledig tittar hon på Farmen och gamla avsnitt av Top Model, dricker öl på Mickes bar en till två kvällar i veckan och pratar ibland med sin kompis Caroline som bor i Göteborg. Hanna inser själv att livet på något sätt gått i stå, men måste man göra så mycket, tänka så mycket – vara så mycket?

En kväll ramlar det in nytt folk på Mickes, plötsligt är Oscar där. Han är något annat. Kanske kan Hanna också bli det, en som vet var man köper rätt ljusstakar och ekologiska grönsaker? Så får det bli. Hanna har inget att förlora.”

 

Inläsardebut

Alexandra Dahlström har varit verksam inom filmbranschen ända sen skådisdebuten 1997, nu med mest fokus på regi och manus. Här gör hon alltså sin debut som ljudboksinläsare – och vilken debut! Skådespelartalangen genomsyrar inläsningen och det märks även att hon har mycket erfarenhet av eftersynk, eller så kallad ADR. Måhända är det också så att bok och inläsare är en perfekt match, för här får hon verkligen chansen att leva ut, för vilken debut detta är. Tonen och inlevelsen är rakt igenom fenomenal. Jag som lyssnare dras verkligen in och Alexandra ÄR Hanna. Jag skojar inte när jag skriver att den här hamnar på topp tio över mest minnesvärda inläsningar.

 

Romandebut

Isabell Jonassons debut är något utöver det vanliga. Det är humoristiskt, vulgärt, mörkt och innehåller såväl fylla som ovälkomna kroppsvätskor. Typ. Jag har ingen aning om vad jag har att vänta och halvvägs igenom kan jag fortfarande undra vad det är jag lyssnar på. Intrigmässigt handlar det om en själ som är oerhört trasig, en antihjälte som är både sorglig, rolig och djupt narcissistisk (eller bara helt blind?). Hanna är en av de jobbigaste karaktärer jag följt. Delvis är det kul för att jag aldrig vet vad jag har att vänta, och det oväntade är skojigt. Det är dessutom oförutsägbart, vågat och galet. Men ibland kan jag tappa fokus. Undra lite vart intrigen egentligen är på väg och ska jag faktiskt orka hänga med den här sorgliga människan till slutet? Det gör jag ju. Och det är jag glad för, för den här debuten är verkligen något helt annat. Minna ambivalenta känslor kanske rör sig mer mot personen ifråga än det faktiska innehållet, för det kan vara jobbigt att ha en protagonist och antagonist i samma karaktär – Har man ingen att heja på så är risken att man tröttnar. Kul twist är att man ibland lyckas vrida om det så att karaktärerna runt Hanna framställs – framgångsrikt emellanåt – som de riktiga svinen, tills vi åter inser att nä, så kanske inte riktigt är fallet.

Sammanfattningsvis? En rolig, annorlunda, förbaskat välskriven mind-fuck till debut som definitivt inte är för alla, men som bådat oerhört gott inför framtiden. Jag är lite dränerad i efterhand. Men återigen – Välskrivet och annorlunda. Och Alexandra Dahlström, vilken jävla glimmande stjärna på ljudbokshimlen du är!

 

Ett nytt, fräscht liv landar på 3,5 av 5 fräscha pannkakor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *